Inför semifinalserien mot HV71: Surret, schemat och biljetterna
Publicerad: 2022-04-06
Här hittar du allt du behöver veta inför nedsläpp i semifinalen på fredag: schema, biljettlänk och en kort lägesavstämning med några av huvudpersonerna.

På lördagskvällen, i och med BIK:s fjärde seger över Mora i kvartsfinalen, var semifinalplatsen ett faktum. Nästan exakt ett dygn senare blev motståndet klart då ettarankade HV71 valde att möta BIK Karlskoga. Den andra semifinalserien kommer därmed att bestå av MoDo och Björklöven.

Semifinalserien mot HV71 inleds fredag 8/4 med två raka bortamatcher innan man vänder åter mot Nobelhallen för två raka matcher på hemmaplan: tisdag 12/4 och skärtorsdag 14/4.

Biljetterna släpptes igår (tisdag 5/4) och vi ser ett stort intresse, framför allt för skärtorsdagens möte. Längre ned hittar ni hela spelschemat och länk till biljettförsäljningen, men först kollar vi läget med några av huvudpersonerna.

Tränaren: headcoach Karl Helmersson

Karl Helmersson och hans team har hunnit analysera kvartsfinalen och är nöjda med lagets insats.

"Jag tycker att våra hemmamatcher är riktigt stabila - vi släpper in ett mål på tre matcher. Det är jättebra! På bortaplan kommer vi sedan tillbaka starkt vid flera tillfällen när vi hamnat i underläge. Vi har ett bra boxplay - här får man inte glömma att vi ställdes mot en av ligans bästa powerplay. Vi håller dem bra på utsidan överlag även om det blev lite många mål bakåt i en av matcherna."

"Det var en jämn matchserie, Mora är ett bra lag som satte oss rejält på prov, men när vi nu kan summera hela matchserien tycker vi att vi vann rättvist. Jag är jättenöjd med vårt lag och vår prestation. Vi har tålamod, bra moral och grips inte av panik även när matchbilden skiftar utan håller oss till det vi bestämt."

Slutspelet innebär lite mer taktik och rävspel, bland annat får vi laguppställningen först två timmar innan nedsläpp. Varför?

"Vi gjorde några förändringar efter första matchen uppe i Mora och sånt vill man inte lämna ut för tidigt. Samma gäller val av målvakt och att vi i det här fallet valde att köra på Volden genom hela serien. Det är onödigt att ge motståndarna mer tid att scouta sånt även om man förstås har ganska bra koll på spelarna så här års."

Just det här med att ni valde att låta Volden stå alla matcher möttes med några höjda ögonbryn med tanke på att vi har två starka målvakter…

"Jag kan tänka mig att det var en del åsikter om det, haha. Jag vet att vi har seriens bästa målvaktspar och Volden gjorde det bra i de två första matcherna. Vi valde att fortsätta med honom i tredje och jag kan förstå att man trodde att vi skulle byta efter 7-3-förlusten. Men man kan inte lasta en enskild spelare för den förlusten, vi valde att hela laget skulle få chansen att revanschera sig. Men sådana val kan man diskutera fram och tillbaka i all evighet, i slutändan måste vi ta besluten och i slutändan kände vi oss bekväma med det beslut vi tog."

"Nu väntar en ny matchserie, en semifinal mot HV, och vi får se hur det blir nu med annorlunda motståndare och hårdare tryck på oss från publiken i Husqvarna Garden. Allt sådant måste vi förhålla oss till och vi är fullt medvetna om att vi har två bra målvakter, haha."

Apropå publiktryck, jag vet att ni var väldigt nöjda med stödet under lördagens match och gärna vill ha mer av den varan!

"Ja, det var en grym stämning i Nobelhallen i lördags! De som var här då bidrog starkt till vår seger och deras stöd betyder grymt mycket eftersom de helt klart lyfter oss i vår prestation. Vi värdesätter detta oerhört högt. Men vi behöver bli fler på läktarna, jag önskar att fler karlskogabor tar sig hit och får uppleva den häftiga stämning som uppstår när det spelas bra hockey på isen och vi har bra drag på läktarna. Kom hit, uppmanar jag alla som har hejat på BIK hemifrån sofforna!"

Nu väntar alltså semifinal mot HV71 som valde att möta oss. Inspirerande?

"Absolut! De sa att de utgick helt från ranking när de valde kvartsfinalmotstånd men det gick de ju ifrån nu inför semin."

Tommy Samuelsson sa att han gärna ville ställas mot en annan Mariestadsbo… Det var inte det som avgjorde, tror du?

"Haha, knappast. Men det är klart att det är kul att bli valda, de tycker väl att vi är det motstånd som passar dem bäst men det ska vi absolut motbevisa. HV71 är den stora draken i HockeyAllsvenskan, de ska bara gå upp, allt annat är ett misslyckande för dem. All press ligger därmed på dem, hela Hockeysverige förväntar sig att de direkt ska tillbaka till SHL. Med tanke på vår prestation, både under säsongen och så här långt under slutspelet, känner vi oss absolut inte som några underdogs på det sättet. Allt som har hänt tidigare är nollställt, nu ska vi åka dit och kriga i två matcher så får vi se vart det tar vägen. Oavsett vad som händer kommer vi att kriga på ända in i kaklet!"

Medical team: rehabcoach Håkan Persson

För Håkan Persson är situationen i skrivande stund (peppar, peppar) lite ovan.

"Alla är tillgängliga som det ser ut just nu, förutom Edwin Lindström. De andra krigar på och vi ska försöka se till att alla är redo inför fredagen."

Hur förbereder vi oss på bästa sätt inför semifinalen?

"Nu gäller det att optimera läget så mycket det går för varje individ. Sömn, kost, fys och återhämtning mellan matcher - allt sådant blir förstås extra viktigt så här års. Det är också en anledning till att vi bor kvar, så man kan ägnat tid åt att äta och vila istället för att sitta på en buss fram och tillbaka."

En stor, frisk trupp krävas så här års med täta, intensiva matcher. Det märkte vi av i fjol när det blev tungt med alla skador…

"Ja. det problemet har vi haft i flera år, så det här läget är lite unikt för oss. Vi har inte en så stor trupp så skador ställer så klart till det. Skador beror ofta på tillfälligheter, de flesta går inte att förebygga. Överbelastningsskador gör vi dock allt för att undvika."

Spelaren: målvakten Lars Volden

Lars har tidigare erfarenhet av att göra resan från HockeyAllsvenskan till SHL då han spelade för Rögle när de tog steget upp. Norrmannen vaktade målet i samtliga fem matcher i kvartsfinalen, under vilka han höll nollan två gånger. Totalt blev resultatet 2-0 (h), 2-1 (h), 7-3 (b), 4-5 (b) och 2-1 (h).

"Skönt att vi kunde vinna med 4-1 i matcher och med en bra känsla i gruppen inför semifinalserien", sammanfattar han själv den matchserien. "Jag tycker att vi visar att vi är det bättre laget och är grymt stabila på hemmaplan. Det ska bli jättekul att få komma till Jönköping och möta HV. De är favoriterna och vi är underdogs så det är bara att släppa ned axlarna, köra och visa dem, helt enkelt."

Du som målvakt var spindeln i nätet i en stark defensiv som nollade Mora vid två tillfällen under kvartsfinalen. Hur upplevde du kvartsfinalmatcherna från din position?

"Vi är stabila bakåt och det har vi varit hela säsongen. Vi vet att vi är grymt starka på hemmaplan, vi håller motståndarna på utsidan och släpper inte in dem i mitten så mycket. Därtill ett bra spel i boxplay. Det har känts bra en längre tid. Även om det rann iväg lite i en av matcherna i Mora (7-3, min anm) var det aldrigt någon panik. Vi visste att vi skulle fortsätta hålla oss till våra grunder, precis som vi gjort hittills under säsongen, så skulle det bli bra!"

Match varannan dag och intensiva matcher - tufft för alla spelare men kanske speciellt för målvakterna som är på isen hela tiden. Hur förbereder du dig på bästa sätt?

"Samtidigt är det roligt, det är ju de här matcherna som man har längtat efter hela säsongen! Jag försöker att inte tänka så mycket utan bara fokusera på mitt och göra så gott jag kan."

Vilka nycklar ser du till en lyckad semifinalserie?

"Det är att fortsätta med vårt stabila spel med en bra defensiv men också att komma dit för att spela om det. Vi är ett semifinallag och topp fyra i ligan och det visar att vi har gjort något bra på vägen. Nu ska vi släppa loss, spela vårt spel och ta för oss, vi vet vad som finns inneboende i det här laget!"

Schema

Det är först till fyra segrar som gäller även i semifinalen. Matcherna spelas enligt följande:

Semifinal 1: Fredag 8/4 i Husqvarna Garden kl 19:00

Semifinal 2: Söndag 10/4 i Husqvarna Garden kl 18:30

Semifinal 3: Tisdag 12/4 i Nobelhallen kl 19:00

Semifinal 4: Torsdag (Skärtorsdagen) 14/4 i Nobelhallen kl 19:00

Semifinal 5: Lördag (Påskafton) 16/4 i Husqvarna Garden kl 18:30

Semifinal 6: Måndag (Annandag påsk) 18/4 i Nobelhallen kl 18:30

Semifinal 7: Onsdag 20/4 i Husqvarna Garden kl 19:00

Biljetter till Nobelhallen

Biljetter till semifinal 3 och 4 är släppta, resterande släpps efter hand om det blir aktuellt.

Biljett till sitt- och ståplats köper du här.

Restaurangbiljett köper du här.

Kommunikation, Privatmarknad och CSR Marie Angle