Krönika: "Mot allsvensk final"
Publicerad: 2019-12-26
Nu har tomten varit här och vi kan, äntligen om du frågar mig, lägga julen bakom oss. Det finns ju roligare saker att se fram emot nu när 2019 blir 2020. Hockeyn går nämligen in i ett avgörande skede!

Det är nu vi får se vilka som tänkte hoppa på tåget och vilka som tänkt stå kvar på perrongen och vinka av de andra…

BIK är ju sannerligen med på allvar i år – det vet vi ju sedan tidigare. Och det verkar också ganska klart med vilka som gör dem sällskap i toppen.

Jag anser att Björklöven känns väldigt starka. De har en målvakt i Joe Cannata och på senare tid pumpat in både Weigel och Liss. Verkar finnas en hel sjö att ösa pengar ur. I ärlighetens namn kan det till och med vara så att Björklöven går in som favorit i ett kval mot till exempel Oskarshamn.

Tabelltoppen ser ju rätt häftig ut i övrigt:

1) Björklöven 74 poäng

2) BIK 68 poäng

3) Modo 66 poäng

4) Timrå 60 poäng

5) Västerås 59 poäng

Sedan är det hela 12 poäng ner till Vita Hästen. Så givetvis är det klart att två av de som ligger topp fem kommer ta de två första platserna. Nämnas ska att Modo och Timrå har en match mindre spelat än övriga.

Vad ska vi då tro om detta då? Som jag skrev, Björklöven tror jag kommer vara ett av de två lagen i final. Västerås tror jag inte kommer att räcka till ända fram. Det är ändå nio poäng upp till BIK. Timrå kan ju tajta till det om de vinner sin hängmatch.

Jag skulle ändå säga att det står mellan BIK och Modo och det roliga i det hela är att möts i säsongens absolut sista match i Nobelhallen. Sjätte mars 19.00. Helt otroligt vilken jäkla batalj det kan bli!

Jag skulle vilja ställa just BIK mot Modo då jag alltså tror att de gör upp om andraplatsen.

Målvakter:

BIK: Tim Juel, 92,91% (2), Henrik Lundberg, 90,76% (10), Modo: Linus Lundin, 90,95% (9), Erik Hansen, 89,51% (spelat för få matcher för ranking).

Kommentar: Här har BIK en klar fördel. Juel har varit en riktig succé i år och ligger tvåa i målvaktsligan. Lundberg höll nollan senast och vi alla vet vilken kapacitet han har. Just målvaktssidan brukar ju också vara väldigt avgörande för lag som ska gå långt. Det ryktas dock om att Modo har en ny keeper på gång in.

Backar:

BIK: Laget har en, med topplag mått mätt, lite tunnare backuppsättning. William Westlund har varit en av seriens bästa. Utöver honom finns en hel del bra spelare men kanske inte de absoluta topparna. Modo: Både Tom Hedberg och Mattias Norlinder har gjort mycket poäng för klubben i år. Hedberg ligger också tvåa i seriens plusminusliga.

Kommentar: Tycker att Modos backbesättning är något bättre än BIK:s dito men ingen exceptionellt stor skillnad ändå.

Forwards:

BIK: Ja, herregud. Här finns det poängsprutare överallt. Fredrik Forsberg 35 poäng, Tor Immo 34, Filip Ahl 32, Jesper Kokkonen 24, Nikola Pasic 24, Gustaf Thorell 23 osv. BIK har nog aldrig haft en så jäkla bra forwardsupplaga som denna säsong.

Modo: Jonathan Johansson har fått sitt stora genombrott och tryckt in 48 poäng så här långt. Helt otroligt imponerande! Patrik Karlkvist ståtar med 36 poäng och Adam Tambellini har 31 på bara 19 matcher.

Kommentar: Två lag med flera riktigt vassa poänggörare. Jag ger dock BIK en liten fördel då jag anser att de har en liten större bredd, fler spelare som kan göra poäng helt enkelt.

Ni förstår ju själva att det kommer att bli ett stentufft race i kampen om en finalplats. Skador och annat kommer så klart att vara med och spöka men som läget är just nu tror jag ändå att BIK har stora chanser att lösa en topp-2 plats.

Mot allsvensk final! God fortsättning på er!

Larsåke Wåhlén, krönikör

BIK Karlskoga