Eftersnack BIK - Almtuna IS 6-3 (3-1, 2-1, 1-1)
Publicerad: 2021-03-03
Tre viktiga poäng och tillbaka på andraplatsen! Vi följer upp segern i onsdagens match mot Almtuna med Linus Karlsson och Edwin Lindström.

Sex omgångar kvar inför onsdagens hemmamatch mot Almtuna IS och striden om den strategiskt viktiga andraplatsen lever i allra högsta grad. Björklöven hade inför nedsläpp i Nobelhallen visserligen en poäng mer, men också en match mer spelad vilket innebar att tre viktiga poäng stod på spel för BIK.

Almtuna är ingen lätt nöt att knäcka – de besegrade just Björklöven under förlängningen i sin senaste match och kommer göra allt för att fortsätta ligga på rätt sida strecket för att nå en av play in-platserna till slutspelet.

I BIK-truppen saknas just nu Gustaf Thorell och Aleksi Rekonen. August Gunnarsson (skadad), Jesper Alasaari (skadad), Karl Jonsson och Joel Kiirikki är utlånade. Elias Ekström var tillbaka i truppen efter att ha missat de senaste matcherna. David Lindquist tog Thorells plats i förstakedjan.


Drömstart för BIK när matchens första skott gick in bakom Alexander Sahlin i Almtuna-målet blott 12 sekunder in i matchen. Henrik Björklund gjorde 1-0-målet, assisterad av David Lindquist och Filip Roos. Knappt två och en halv minut senare kom 2-0, då Mikael ”Daggen” Eriksson jobbade in en retur på ett skott av Edwin Lindström. Det var för övrigt Edwins första hockeyallsvenska poäng. Roos noterades för sin andra assist i matvchen. De båda snabba målen fick Almtuna att ta en tidig time out.

BIK:s utdelning tog dock inte slut där – nästan halvvägs in i perioden skickade Linus Karlsson in 3-0 efter starkt förarbete av Arvid Aronsson.

Med drygt fem minuter kvar av perioden fick Almtuna periodens enda powerplay och direkt efteråt reducerade Zion Nybeck (första matchen på lån från HV71) till 3-1 genom ett välplacerat skott i krysset. Målet gav gästerna välbehövlig energi och resten av perioden tillbringades i BIK-zonen. BIK vann dock till slut första perioden med 3-1 och skotten 14-6.

Efter BIK:s rivstart i den första perioden stod gästerna för en liknande i den andra. Mycket Almtuna i inledningen således, inte minst under det powerplay man åkte sig till, medan BIK hamnade lite på hälarna. Almtuna fick betalt genom en tidig reducering till 3-2, också den här gången genom Zion Nybeck som gick hela vägen på egen hand. BIK kom dock tillbaka och utnyttjade ett powerplay till att öka på till 4-2 genom Lukas Pilö (Johan Larsson & Lindquist) innan Linus Karlsson (Björklund & Roos) i ett friläge satte 5-2. Även i den andra perioden vann BIK skotten, den här gången med 11-4.

Vi fick se ett böljande spel i inledningen av den tredje perioden. David Lilja valde att gå på avslut själv i en två-mot-etta efter 5.45 och utökade därmed till 6-2. Almtuna putsade till siffrorna något när man gjorde 6-3 i powerplay genom Johan Eriksson med drygt två minuter kvar av matchen och det blev också matchens slutresultat. BIK vann även den totala skottstatistiken, som skrevs till 30-23.

Kvällens tre poäng innebar också att BIK klev förbi Björklöven, som numera ligger två poäng efter på tredje plats efter 47 spelade matcher.


Ni som vill läser som vanligt en utförligare matchrapport längre ned i inlägget. Vi andra går ned till omklädningsrummet och pratar med dubbla målskytten Linus Karlsson och Edwin Lindström, som alltså noterades för sin första hockeyallsvenska poäng.

Linus Karlsson fortsätter att visa god form. Han noterades för två mål och hans kedjekamrater i förstakedjan, Henrik Björklund och David Lindquist, noterades för ett mål respektive två assist.

Grattis till segern, Linus. Slutresultatet 6-3 till trots, det känns inte som om det finns några lätta matcher så här års…

”Nej, det börjar dra ihop sig med slutspelskänsla i matcherna. Nu gäller det även för oss att komma upp till den nivån under varje match.”

Idag tog ni kommandot från start och fick en smakstart på matchen med två snabba mål, varav det första kom redan efter 12 sekunder när Henrik Björklund gjorde 1-0.

”Ja, vi hade en liten tekningsvariant där som gick hem. Det är alltid gött att få komma in med en ledning men sedan tycker jag att vi gör det bra hela första perioden. Sedan, nästan lite som vanligt, går vi ned oss lite i andra perioden och bjuder in dem lite i matchen. Men på något sätt är vi ändå starka som hämtar upp situationen.”

Det kan vara lite farligt att gå ut efter bra förstaperiod där mycket gått ens väg och man leder ganska tryggt. Pratade ni något om detta inför den andra perioden?

”Ja, det gjorde vi. Vi sa att vi måste vara med, hålla emot och spela enkelt eftersom vi förväntade oss att de skulle komma ut hårt och vilja ha revansch för sin förstaperiod. Det gör vi inte riktigt och vårt powerplaymål (4-2) där blev viktigt och gav oss lite andrum så att vi kunde komma tillbaka.”

Tredje perioden blev sedan något av en transportsträcka.

”Ja, Almtuna har två powerplay men när David gör 6-2 har de inte mycket att gå på och vi var väl ganska nöjda. Det blev lite hafsigt spel men som tur var hände inte så mycket och vi kunde hålla undan.”

Själv stod du för två mål idag (2-0 och 5-2) och vi fick se ett rejält jubel där efter första målet där du tryckte in pucken efter starkt förarbete av Arvid Aronsson.

”Det är alltid skönt att göra mål - det är bra för självförtroendet. Förhoppningsvis har man prickat in formen. Bra gjort av Arvid där som höll i pucken länge så att jag kunde peta in returen, haha.”

Med Gustaf (Thorell) tillfälligt på rehablistan klev David Lindquist (två assist) in på hans plats. Hur var det att få en ny kedjekamrat?

”Det fungerade jättebra, tycker jag. Det är alltid ovant att få in en ny spelare när man är vana vid att spela tajt ihop men jag tycker att vi gjorde det bra tillsammans idag. Vi skapade många målchanser och var inte inne på något mål bakåt. Fullt godkänd insats av oss idag.”

Med bara några matcher kvar av grundserien är jakten på andraplatsen riktigt tajt – tack vare segern ikväll tog ni tillbaka den från Björklöven. Hur mycket fokus lägger ni på andraplatsen?

”Det är klart att vi vill åt den! Vi siktar på att komma så högt upp vi kan och förstaplatsen är ju svår att nå, haha (Timrå har en ointaglig ledning, min anm). Varje placering är viktig inför slutspelet och nu går vi helt klart för att bli tvåa.”

Det är täta och tajta matcher så här års. Hur känns det?

”Det här är den bästa tiden och de roligaste matcherna. Allt flyter bara på, det är så man vill ha det. ”

BIK-fostrade Edwin Lindström noterades för sin första hockeyallsvenska poäng i sitt förarbete till Mikael Erikssons 2-0-mål då han klev runt målburen och var ett målvaktsbenskydd från sitt första mål.

”Jag slängde in pucken lite på vinst och förlust men den tog på benskyddet och ’Daggen’ kunde lägga in den istället”, berättar han efteråt.

Vi har nått fram till sluttampen av din första grundserie på seniornivå, hur ser du tillbaka på din säsong så här långt?

”Det har varit jättekul, förstås. Man har ju drömt om det här sedan man var liten, jag har vuxit upp i den här hallen och kollat på flera av killarna som jag spelar med idag, som ’Daggen’ och ’Bulan’. Nu är det bara att fortsätta att göra sitt bästa varenda dag och att inte ta någonting för givet.”

Det börjar dra ihop sig nu, matcherna blir tätare och intensivare. Hur märker du av det?

”Det är ett högt speltempo, mycket matcher och träningar. Det är många detaljer som ska klaffa och man vlil slipa på allting inför slutspelet. Vi vill vara så redo som bara möjligt och komma in i med en bra känsla.”


Matchfakta BIK – Almtuna IS 6-3 (3-1, 2-1, 1-1)

Skottstatistik: 30-23 (14-6, 11-4, 5-12)

Publik: 8 + 110 soffbiljetter

Första perioden 3-1, skotten 14-6

0.12 1-0. Drömstart för BIK när det första skottet i det första anfallet letade sig in. Henrik Björklund gjorde målet, assisterad av David Lindquist och Filip Roos.

2.40 2-0 Mikael Eriksson jobbade in returen från Edwin Lindströms skott. Filip Roos noterades för sin andra assist. Direkt efter målet tog Almtuna timeout.

9.47 3-0 Linus Karlsson avslutade resolut efter starkt förarbete av Arvid Aronsson.

14.35 Powerplay för Almtuna när BIK:s Robin Carlsson drabbades av kvällens första utvisning, två minuter för tripping.

16.37 3-1 I samma stund som BIK blivit fulltaligt reducerade Almtuna genom ett välplacerat skott av Zion Nybeck, assisterad av Victor Andersson och Filip Hasa. 18-årige Zion Nybeck gjorde för övrigt sin första match för Almtuna sedan han anslutit på lån från Hv71.

Målet gav gästerna viktig energi och under resterande minuter av perioden handlade mycket om Almtuna.

Andra perioden 2-1, skotten 11-4

Gästerna kom ut betydligt hetare i inledningen av den andra perioden. Stundtals sköljde Almtuna över BIK och utdelningen kom snabbt:

2.43 3-2 Almtunas Zion Nybeck, utan assist när han bröt BIK-passning och gick hela vägen i snabb, distinkt spelvändning.

5.30 Powerplay för Almtuna med Arvid Aronsson utvisad i två minuter för en hooking. Tim Juel stod för flera viktiga räddningar och Carl Berglund fick pepp från båset efter att ha täckt ett stenhårt skott.

13.34 Powerplay för BIK, kvällens första, sedan Almtunas Marcus Karlström utvisats två minuter för highsticking. BIK:s spel från första perioden började nu kännas igen.

15.32 Nytt powerplay för BIK, den här gången med Almtunas Mattias Johansson utvisad i två minuter för en tripping.

16.01 4-2. Viktigt mål för BIK när Lukas Pilö utökade till 4-1 i spel fem mot fyra, assisterad av Johan Larsson och David Lindquist.

17.19 5-2 Linus Karlsson gjorde sitt andra mål för kvällen på ett friläge, framspelad av Henrik Björklund och Filip Roos.

Tredje perioden 1-1, skotten 5-12

I den första minuten låg Almtunas förstafemma på för en reducering men BIK lyckades sånär utöka genom Gustaf Franzén i en snabb spelvändning.

5.45 6-2 I ny spelvändning, två mot en, valde David Lilja att ta avslutet själv. Det visade sig vara rätt beslut. 16.49 Powerplay för Almtuna med BIK:s Edwin Lindström utvisad i två minuter för en hooking.

17.56 6-3 Almtunas Johan Eriksson putsade till siffrorna i spel fem mot fyra, assisterad av Marcus Karlström och BIK-bekantingen Pelle Hedlund.

19.00 Powerplay för Almtuna med BIK:s Linus Karlsson utvisad i två minuter för en slashing.

Marie Angle