Eftersnack BIK - Södertälje SK 3-2 (3-0, 0-1, 0-1)
Publicerad: 2018-11-17
Ladies Night, 2911 på läktarna och bra tryck i Nobelhallen bäddade för en trevlig kväll. Och det blev det också även om det skulle komma att bli lite onödigt spännande på slutet. Vi följer upp 3-2-segern tillsammans med Juliuz Persson, Henrik Lundberg och Johan Schoultz.

Kvällen börjar riktigt bra i en välfylld, förväntansfull Nobelhallen. Publiken får se en väl genomförd första period av BIK som för matchen och får den dit man vill. Oliver Eklind gör kvällens första mål och laget går till den första periodvilan i ledning med 3-0 efter piggt och inspirerat spel av bland annat den nykomponerade kedjan med Juliuz Persson (ett mål och två assist), Oskar Bäck (ett mål och en assist) samt Fredrik Forsberg (en assist).

BIK slår av något på takten i den andra perioden och SSK vinner perioden med 1-0 efter ett mål i powerplay. Läget känns ändå relativt stabilt inför den tredje perioden. Gästerna har dock ingalunda gett upp utan kraftsamlar och reducerar till 3-2 i inledningen av den tredje perioden vilket ger matchen nerv igen. SSK skapar flera lägen in i det sista men BIK håller undan och tar hem segern.

Du som vill ha mer matchfakta hittar, som vanligt, detta längst ned i inlägget. Vi andra går direkt på eftersnacket.

Gratulerar till segern och poängen, Juliuz Persson. Du gjorde ett mål och två assist, hur kändes det att kliva av isen en sådan här kväll?

”Jättekul, speciellt inför så stor publik!”

Berätta om hur du upplevde kvällens match!

”Vi kommer ut väldigt bra i första perioden och 3-0 är väl nästan i underkant, skulle jag vilja säga. Vi skapar många fina lägen och kunde nog ha gjort ett par mål till. Sedan går vi ned någon procent efter det och SSK är bra i offensiv zon. Den här ligan är så jämn att matcher svänger fort om man går ned sig lite.”

Du spelade tillsammans med Oskar Bäck och Fredrik Forsberg och ni noterades tillsammans för två mål och fyra assist.

”Det var väldigt kul att spela med dem. Vi har inte ens hunnit träna ihop någon gång så det var första gången. Men det kändes bra, de är starka med puck och vi vill spela samma typ av spel.”

Berätta om målet, som du gjorde ur nästan ingen vinkel alls!

”Bäck lägger väl ned pucken till Foppa som går ned bakom mål. Han lägger en fantastisk passning till mig och det är bara att raka in den. Målvakten låg ned så jag visste att om jag bara får upp pucken där kommer den att gå in. Det var skönt att se den gå in!

Hur mycket hann du tänka?

”Haha, det var bara ’skjut högt, upp med pucken!’”

Ni spelar täta matcher nu, hur påverkas man av det?

”Det är ju en lång resa hem från Ö-vik så igår var man rätt trött. Men vi samlade kraft och hade en bra värmning i morse och har hunnit få i oss käk och allt sådant så att kroppen har återhämtat på bästa sätt. Nu gäller det att göra samma sak inför matchen på söndag.”

Henrik Lundberg fortsätter att storspela i BIK-målet. Tvåa totalt av alla målvakter i ligan med en räddningsprocent på hela 93,85, slagen endast av Oskarshamns Adan Åhman.

Många täta matcher nu, hur påverkas du som målvakt av det, Henrik?

”Nej, jag har ju vilat i en vecka innan så jag har bra med krafter, haha. Skämt åsido, vi får ju ta dag för dag och se hur det känns och vad som händer.”

Hur skulle du vilja beskriva matchen från din position?

”Vi spelar ganska bra, ännu en kämpainsats där vi kommer ihop som grupp och stänger dem hyfsat. Vi vet hur vi ska ta poäng, oavsett hur det ser ut och gör det fantastiskt bra tillsammans.”

Du fullkomligen glöder i målet. Hur skulle du vilja beskriva din säsong så här långt?

”Tack! Jag tror att det var bra att jag fick förlora i några år och känna hur det kändes. Nu, här i BIK, tar jag det dag för dag och jobbar hela tiden framåt. Vårt arbete som team också har bidragit till att det gått bra, både Olle och Micke gör ett väldigt bra jobb och vi stöttar varandra. Jag tror faktiskt till och med att det kan bli ännu bättre!”

Det blev visserligen ett insläppt mål i numerärt underläge idag men BIK har bästa ligans bästa boxplay. Vad ser du för faktorer bakom det?

”Bra snack från utespelarna, de täcker skott, pratar med varandra och visar precis var skotten kommer att komma. Tillsammans blir det jättebra och jag skulle säga att det är de som skapar bekväma lägen, om jag ska se det ur min synvinkel.”

Det ser känns som det finns en stor tillit mellan målvakt och utespelare.

”Ja, jag tycker att den finns där naturligt idag.”

Ny match redan på söndag, hur tänker du kring det?

”Jag tänker inte så mycket på det alls. Jag tänker att det är träning i morgon, jag ska ta ett skott i taget så får vi se vad som händer.”

Johan Schoultz, assisterande tränare, summerar matchen enligt följande:

”Vi börjar jättebra men så blir vi lite passiva och istället för att fortsätta vara på tårna och åka skridskor börjar vi backa hem. Det är lätt att det blir så, omedvetet, i det här läget men vi hade pratat om att vi skulle flytta upp backarna. Istället släpper vi yta i mittzonen och låter dem komma in brett och med fart och det blev lite onödigt spännande där på slutet. Södertälje spelar med fart och, speciellt i numerärt överläge när de kommer i snabba spelvändningar tre-mot-två och fyra-mot-tre kom vi undan med blotta förskräckelsen. Jag tycker att vi har pucken under ganska bra kontroll innan de gör 3-2 men så sätter vi varandra lite i klistret med någon dålig passning och så blir det någon studs och de behöver inte bromsa utan kan fortsätta att köra och hugga på oss.”

I matchen mot Modo i onsdags släppte A-laget fram två debutanter, Joshua Karlsson och Wille Hedqvist. Även i kvällens match fick vi se en av föreningens J20-lirare göra debut, nämligen backen Calle Jonsson, som tidigare spelat en träningsmatch med A-laget under försäsongen men som varit sjuk i säsongsinledningen och därför först nyligen kommit tillbaka i spel. Schoultz är väldigt nöjd med sina unga tillskott till truppen.

”Ja, vi har en debutant även idag, Calle Jonsson, som gör någonstans 3.50 i speltid och går in och spelar ganska respektlöst i sista perioden. Han gjorde en fantastisk försäsong men fick tyvärr körtelfeber och har tvingats vila en längre tid. Wille Hedqvist gör sin andra match idag, ligger på 11.30 och det glädjer mig också väldigt mycket att se honom. Båda killarna spelar med J20 i morgon och ska spela med oss igen på söndag.”

Schoultz har mer beröm att dela ut:

”Berglind gör 22-23 minuter, spelar både i box- och powerplay och jag tycker överlag att backarna gör det riktigt bra. Sedan kanske vi släpper till lite för mycket skott och ger dem för mycket skottchanser, det tar vi med oss att jobba på. Men vi får inte glömma att SSK har några riktigt skickliga spelare som gör det svårt för oss.”

Lite nervöst var det i sista, erkänner han.

”Vi fick ett powerbreak efter 13 minuter och sedan rullar det på ganska bra upp till ungefär 17 minuter utan avbrott. Det gynnade oss som det ledande laget. Mot slutet fick vi lite längre anfall utan att behöva göra någon större prestation och det kändes jättekul att vi fick ro hem det. Jag var lite nervös där på slutet, det ska jag villigt erkänna!”

Det undgick varken spelare eller ledare att det var mycket folk och bra drag i hallen under fredagens match.

”Det är jättekul att det kommer så många och tittar på oss. Jag är väldigt imponerad av det stöd vi har fått så här långt under säsongen och en sån här kväll får man ståpäls i båset. Jag vet att det sporrar grabbarna också, vi brukar prata om att vi vill bjuda publiken som är här och stöttar oss på bra hockey.”

Matchfakta BIK – SSK 3-2 (3-0, 0-1, 0-1) Skotten: 26-26 (5-12, 7-10, 7-11) Publik: 2911

Första perioden Fredrik Höggren åker sig till matchens första målchans drygt 30 sekunder in i första perioden men hamnar i obalans vid avslutet och George Sörensen i SSK-målet räddar. SSK vänder spelet snabbt och skapar på det sättet ett par chanser men i samband med att BIK får spela powerplay 3.07 tar man över spelet.

4.29 1-0 Oliver Eklind trycker in returen av skott från Juliuz Persson. Även Dennis Fröland assisterar.

6.16 2-0 Juliuz Persson kommer på kanten och trycker in pucken ur nästan ingen vinkel alls. Riktigt snyggt spel. Fredrik Forsberg står för en fantastisk frampassning och även Oskar Bäck assisterar.

10.10 Boxplay efter att Mikael Eriksson utvisats två minuter för en tripping. Fortsatt bra boxplay där BIK får det bästa läget vid en spelvändning när Höggren kämpar sig till ett friläge. Sörensen är dock följsam och räddar.

16.06 3-0 Victor Berglind får en snedträff och Oskar Bäck trycker påpassligt in pucken. Även Juliuz Persson får en assist.

17.39 Nytt powerplay, ett bra sådant, och Gustaf Franzén får två riktigt vassa lägen i inledningen. Det blir 15 sekunder i fem-mot-tre när Södertälje får ytterligare en utvisning.

Andra perioden

5.11 Avvaktande utvisning på SSK-spelare verkställs och BIK får en ny chans i powerplay.

10.22 Boxplay för BIK och stabilt spel av boxplay-teamen och Henrik Lundberg i BIK-målet.

12.13 3-1 SSK reducerar dock till 3-1 i slutsekunderna av det numerära underläget när Ludwig Blomstrand lämnas ensam framför Lundberg. Lucas Carlsson och Lindsay Sparks assisterar.

14.10 Nytt powerplay för BIK som skapar ett par bra lägen. Oskar Bäck är närmast ett mål.

17.13 Boxplay för BIK. Bra jobb av Carl Berglund som jagar och stör SSK i inledningen dödar viktiga sekunder.

Tredje perioden

1.53 Södertälje kraftsamlar i inledningen och reducerar till 3-2 genom Sebastian Bengtsson, assisterad av Mikael Ahlén och Lucas Carlsson.

Gästerna ligger på för en kvittering under resten av perioden medan BIK främst inriktar sig på försvar. Det är nära ögat vid flera tillfällen men Lundberg fortsätter att spela stabilt i BIK-målet.

19.05 tar SSK timeout och plockar ut Sörensen för att spela med en extra utespelare men BIK håller undan.