Staffan Lundh: "Vi hade ett grundspel vi kände oss trygga med"
Publicerad: 2019-04-03
Säsongen 18/19 är över och likaså Staffan Lundhs första säsong i BIK Karlskoga. Vi summerar det som varit och blickar lite smått framåt med huvudtränare Lundh.

Två veckor sedan säsongen tog slut. Med lite distans, hur ser du tillbaka på säsongen?

Det börjar landa in lite, i det stora hela gör vi en bra säsong. Vi hade topp-8 som målsättning och slutade femma, med lite perspektiv är vi nöjda med det. Vi var klara för playoff med 4-5 omgångar kvar vilket såklart är starkt. Sen är det tråkigt att titta på hockey på kvällarna och veta att det kunde varit vi. Samtidigt får man väl vad man förtjänar, vi lyckades inte slå de lagen som fortfarande spelar och det innebär väl att de är värda att spela vidare.

Vad tycker du det är som skiljer i de avgörande matcherna? Jag tänker främst på matcherna mot Västerås, ständigt jämna fajter men vi lyckades inte vinna?

Det är svårt att sätta fingret på något specifikt, men ska vi lyfta fram någonting är det väl spelet i powerplay. Spelet i sin helhet är vi relativt nöjda med och vi hade ett grundspel vi kände oss trygga med. Det är väldigt små marginaler, åt båda håll. Har man lite mer marginaler med sig hamnar man högre upp i tabellen, men det kan gå lika fort neråt och man tappar mark om man istället har marginalerna emot.

Spelet i just powerplay har varit lite upp och ner egentligen hela säsongen, hur tror du det kommer sig?

Vi har väl egentligen inte varit dåliga i den spelformen på något sätt, utan vi utnyttjade runt 20% vilket är ganska normalt. Sen önskar man såklart att vi hade kunnat avgöra lite fler matcher i powerplay, men i år hade vi inte den där sista killingen som krävs i den spelformen.

Om vi blickar lite framåt, finns det någon speciell egenskap eller spelartyp du vill se i laget nästa säsong som du saknat i år?

Nja, hockeyn hamnar ofta idag mer på en skicklighetsnivå. Tittar vi på lagen framför oss är de oftast skickligare. Ta Oskarshamn och Leksand som ett exempel, båda bygger på skicklighet och har lyckats väldigt bra. AIK försökte väl på något vis bygga mer på tyngd, fart och tuffhet men räckte inte riktigt till. Jag tycker vi har ett mått utav allt det här och istället bygga vidare på de stenarna vi har. Sen att vi kan bli lite mer intensivare i matcherna, det är något vi vill sträva efter i framtiden.

Lite ledigt nu, återsamlas igen efter påsk?

Yes, det blir en uppstart igen tisdagen 23 april. Fram till dess är grabbarna lediga.

Något som skiljer sommarfysen gentemot tidigare?

Nyfikenheten framåt är viktig och Thunberg vill säkert skruva något i upplägget, men utifrån sett inga större förändringar.

Är det klart med några träningsmatcher i augusti?

Vi har några på gång, men ännu är inget officiellt och vi avvaktar någon vecka till med den biten.

Avslutningsvis, din första säsong i BIK Karlskoga är över, blev det ungefär som du hade hoppats på?

Jag vet faktiskt inte riktigt vad jag hade tänkt mig. Man vill leverera resultat och vinna hockeymatcher, vilket vi gjorde ganska mycket. Vi har haft en bra grupp att jobba med vilket såklart har underlättat. Nu ska vi försöka skruva på allting till nästa säsong och det ser vi fram emot.

Tack för snacket, Staffan!

Tack själv!

BIK Karlskoga Jakob Bengtzén