Eftersnack omgång 11: Mora - BIK Karlskoga 5-2
Publicerad: 2021-10-29
En total scenförändring i inledningen av den tredje perioden räckte tyvärr inte för att vända på matchen, trots många bra lägen. Vi följer upp 5-2-förlusten mot Mora med Karl Helmersson.

Vecka 43 är för BIK:s del en intensiv vecka med tre matcher - först match borta mot Almtuna i onsdags (seger 1-2) och så ny bortamatch under fredagskvällen mot Mora. Redan i morgon kommer sedan Västerås till Nobelhallen.

Långtidsskadade Henrik Larsson, Sebastian Collberg, Edwin Lindström och Åke Stakkestad saknas alltjämt. Avstängda Arvid Aronsson och Wilhelm Westlund var tillbaka redan i matchen mot Almtuna i onsdags och lagkapten Mikael 'Daggen' Eriksson var tillbaka till kvällens match.

I BIK tog Marcus Hellgren-Smed plats mellan stolparna med Lars Volden som back-up. Med 'Daggen' tillbaka i laget blev Emil Öhrvall extraforward.

Mora har inte fått någon drömstart på säsongen. Inför fredagens möte, omgång 11 i HockeyAllsvenskan, låg man näst sist i tabellen med bara åtta inspelade poäng och jagade dessutom sin första trepoängare för säsongen. Laget kom senast från en bortamatch mot Björklöven som man förlorade med 8-2. I övrigt har dock inte siffrorna varit så stora utan ofta uddamålsförluster.

Matchfakta omgång 11: Mora IK - BIK Karlskoga 5-2 (1-0, 2-0, 2-2)

Skottstatistik: 30-22 (10-5, 13-3, 7-14)

Målskyttar (assisterande):

1-0 Nils Thomasson (Isak Garfve & Bobby Thomas Macintyre) 2-0 Bobby Thomas Macintyre (Axel Bergkvist & Nils Thomasson) 3-0 Axel Bergkvist, i powerplay (Daniel Ljunggren och Lukas Wernblom) 3-1 Henrik Björklund, i powerplay (Aleksi Rekonen & David Lindquist) 3-2 Gustaf Franzén (Aleksi Rekonen) 4-2 Filip Lennström, i tom kasse (Måns Carlsson & Isak Pantzare) 5-2 Johan Persson (Daniel Ljunggren & Lukas Wernblom)

Första perioden 1-0, skotten 10-5

Drömstart för hemmalaget som kom ut bestämt och tog ledningen redan efter nästan exakt två minuters spel. Nils Thomasson gjorde målet, assisterad av Isak Garfve och Bobby Thomas Macintyre.

Detta blev periodens enda mål och skottstatistiken skrevs till 10-5. Inga utvisningsminuter utdelades.

Andra perioden 2-0, skotten 13-3

Nytt tidigt mål för Mora, den här gången 4.51 in i perioden efter en lurig puck som studsade rakt upp i luften och ställde Marcus Hellgren-Smed i BIK-målet. Bobby Thomas Macintyre var sist på pucken och före detta BIK-spelaren Axel Bergkvist samt Nils Thomasson fick varsin assistpoäng.

Bråk i samband med ett Mora-avslut strax efter målet ledde till två roughingutvisningar vardera för båda lagen men fortsatt spel fem mot fem.

Mora tilldömdes periodens första numerära överläge efter 11.49. BIK höll undan men i samma ögonblick som BIK blev fulltaligt fick Mora ytterligare en utvisning och den här gången, med 14.07 på matchuret, kom utdelningen: 3-0 gjordes av Axel Bergkvist, assisterad av Daniel Ljunggren och Lukas Wernblom.

Nytt powerplay för Mora med nästan fyra minuter kvar av perioden men den här gången blev det resultatlöst.

3-0 inför sista perioden med skottstatistiken 23-8 och ett stort övertag för hemmalaget vad gäller tekningarna. Därtill 3-0 i numerära överlägen. Även i spel fem mot fem hade BIK haft svårt att komma till bra avslut. I tredje perioden kunde vi dock se en närmast total scenförändring!

Tredje perioden 2-2, skotten 7-14

1.27 var BIK:s första powerplay i matchen ett faktum. Puck på mållinjen avvärjdes i sista sekund av en Morabacks klubba. Öppet mål för David Lindquist strax efter men det blev till i slut Henrik Björklund som spräckte hemmalagets nolla, snyggt framspelad av Aleksi Rekonen. Även David Lindquist fick en assistpoäng.

Drygt två minuter senare ringde det igen när Gustaf Franzén snabbt högg på en puck från Matteus Ward bakom målet och därmed knappade in till 3-2. Aleksi Rekonen noterades för sin andra assist i matchen.

Ett powerplay för hemmalaget avbröt tillfälligt BIK:s forcering men ett fulltaligt BIK tog vid där man slutat och fortsatte skapa farliga lägen i stort sett i varje anfall.

Med 1.26 kvar av perioden tog BIK timeout och valde då också att ta ut Hellgren-Smed för att spela med en extra utespelare. Moras Filip Lännström (Måns Carlsson & Isak Pantzare) kunde då avgöra i tom kasse med sitt 4-2-mål. I slutminuten ökade dessutom Johan Persson till 5-2, assisterad av Daniel Ljunggren & Lukas Wernblom.

5-2 slutade därmed matchen och för Mora innebar det alltså att säsongens första trepoängare var bärgad.

Headcoach Karl Helmersson håller med om att det var ett helt annat BIK som kom ut till den tredje perioden.

"Ja, vi var alla överens om att det inte var samma match i tredje jämfört med de två tidigare perioderna. Bra att se att vi kunde mobilisera oss och göra match av det men vi börjar tyvärr för sent. Så här ska vi spela redan från period ett! Skönt att få ladda för ny match redan i morgon - då ska vi spela så här från start."

Viktor Lennartsson lämnade under den andra perioden matchen med en befarad överkroppsskada. Där avvaktar rehabcoach Håkan Persson en utvärdering under morgondagen innan han uttalar sig närmare.

Redan i morgon spelar alltså BIK hemma i Nobelhallen och det rör sig om ett så kallat E18-derby mot mångåriga rivalen Västerås IK. En match där det med andra ord är extra viktigt med ett starkt stöd på läktarna.

Köp din biljett till den matchen och kommande matcher här.