Eftersnack omgång 25: BIK Karlskoga - Kristianstads IK 4-2
Publicerad: 2021-12-10
BIK besegrade Kristianstad med 4-2 och tog därmed över femteplatsen. Vi följer upp matchen med målskytten Arvid Aronsson och målvakten Marcus Hellgren-Smed som noterades för karriärens första assist.

Fyra spelare saknas i nuläget och där lämnade rehab coach Håkan Persson följande rapport inför kvällens match: Edwin Lindström har nu opererat sin skada och kommer enligt prognosen inte spela mer den här säsongen.

För Sebastian Collberg och Johan Larsson är det däremot dag till dag som gäller. Mikael ’Daggen’ Eriksson träffade en specialist på USÖ igår och fick, enligt Håkan, ett ganska positivt besked.

”Vi fick veta mer om hur vi ska jobba med honom och han är i gång med rehab utifrån deras rekommendationer. Även för honom är det dag till dag som gäller.”

I övrigt var hela truppen tillgänglig inför kvällens match och tränarna har valt att fortsätta med samma lag som senast, förutom att Marcus Hellgren-Smed tar över i kassen med Lars Volden som back-up.

Kristianstad har haft en fin utvecking under säsongen och har nyligen bland annat slagit HV71 två gånger inom loppet av bara några dagar. Inför kvällens match låg de på femte plats, på samma poäng som sexan BIK men med bättre målskillnad (och en match mindre spelad). BIK vann lagens första möte, i säsongspremiären, med 2-1 men har förlorat de två senaste (1-4 respektive 2-4). Fredagens möte var det sista under grundserien.


Matchfakta omgång 19: BIK Karlskoga - Kristianstad 4-2 (2-0, 0-2, 2-0)

Skottstatistiken: 32-26 (11-10, 12-11, 9-5)

Målskyttar (assisterande): 1-0 David Lindquist (David Lilja & Henrik Björklund) 2-0 Sebastian Fakt (William Pethrus & Kalle Jellvert) 2-1 Herman Hansson (Erik Flood) 2-2 Herman Hansson (Viktor Grahn och Kevin Wennström 3-2 David Lilja, spel fem mot tre (Gustaf Franzén & Marcus Hellgren-Smed) 4-2 Arvid Aronsson (Juliuz Persson & Aleksi Rekonen)

Första perioden 2-0, skotten 11-10

Kristianstad tilldömdes matchens första powerplay redan efter drygt tre minuters spel men BIK fortsatte spela bra i boxplay och höll undan.

Inom loppet av en dryg minut gick BIK ifrån till 2-0. 12.01 tråcklade David Lindquist in 1-0, assisterad av David Lilja och Henrik Björklund. 13.14 utökade Sebastian Fakt snyggt till 2-0 efter fint förarbete av William Pethrus och Kalle Jellvert.

Björklund var nära 3-0 strax efter men skottet gick strax utanför. En dubbelutvisning för roughing i slutet av perioden innebar spel fyra mot fyra.

Perioden slutade 2-0 med skotten 11-10 i BIK:s favör.

Andra perioden 0-2, skotten 12-11

BIK var hetare i första perioden men Kristianstad kom ut starkt i inledningen av den andra perioden, var giftiga i spelvändningarna och gick hårt mot kassen, vilket kom att löna sig.

2.10 reducerade man till 2-1 genom Herman Hansson (Erik Flood) vid en tilltrasslad situation framför Marcus Hellgren-Smed. Gästerna fick energi av målet och hade bud på fler under de närmaste minuterna.

7.29 in i perioden fick BIK sitt första powerplay, som dock blev resultatröst.

14.32 kvitterade Kristianstad genom Herman Hansson, som därmed noterades för sitt andra mål den här kvällen. Viktor Grahn och Kevin Wennström assisterade. Strax innan hade BIK haft en stolpträff.

BIK skapade press i slutminuterna med några lägen, men perioden slutade 0-2 med skotten 12-11.

Tredje perioden 2-0, skotten 9-5

Två täta utvisningar för Kristianstad innebar spel fem-mot-tre-spel för BIK. Detta utnyttjade hemmalaget till att efter 7.55 göra 3-2. Gustaf Franzén gick hela vägen från egen zon och passade fram David Lilja. Noterbart är att även BIK-keepern Marcus Hellgren-Smed fick en assist.

Gästerna hade ingalunda gett upp men Arvid Aronssons viktiga 4-2-mål med strax under tre minuter kvar gav BIK arbetsro. Trots att Kristianstad tog ut målvakten Olof Lindbom för att spela med en extra utespelare med mindre än minuten kvar kunde BIK hålla undan och ta hem segern. Tredje perioden slutade därmed 2-0 med skotten 9-5.

Vid full tid uppstod bråk och BIK drabbades av två utvisningar, varav ett Game missconduct för Åke Stakkestad.


Segern innebar att BIK gick förbi Kristianstad i tabellen (om än med en match mer spelad) och man är nu femma, på samma poäng som fyran Västerås. Västerås gästar för övrigt Nobelhallen nästa lördag, i den sista omgången inför juluppehållet.


Backen och 4-2-målskytten Arvid Aronsson hade perfekt timing med sitt första mål för säsongen. Matchen mot Kristianstad var dessutom en match helt i hans smak.

"Jag tycker att vi börjar bra. I andra perioden blir vi lite passiva och bjuder in dem lite i matchen. Men i tredje perioden avslutar vi på ett bra sätt. Det är en rolig match att spela med mycket känslor och det känns som om vi hittar tillbaka lite till där vi vill vara med vårt spel. Vi ska spela på gränsen och stå upp för varandra, det är då vi spelar som bäst. Skönt också med tre poäng."

Första perioden är vår och den tredje är också bra. I andra syns det att Kristianstad är ett svårt lag att möta och de komma lite för nära kassen när vi hamnar lite på hälarna.

"Ja, jag håller med dig. Alla matcher går ju lite i vågor och vi kommer få långa anfall och vi kommer få längre sekvenser med försvar. Det handlar mycket om vad man gör av dem och vi blev lite passiva där i andra. Vi har pratat mycket om det i laget att vi har ett bra försvarsspel och att vi ska sätta hård press på dem, det är då vi är bäst. Men vi sjunker in lite och det är då luckorna öppnar sig. Men man kan inte vara perfekt över 60 minuter."

Stödet från läktarna är viktigt och i och med kraftsamlingen på Östra ståplatsläktaren fylldes hallen av sång under kvällens match. Detta är givetvis något spelarna märker av.

"Det känner vi verkligen! Det underlättar väldigt mycket och även om det låter klyschigt blir publiken som en sjätte spelare när man har dem i ryggen. Det är häftigt att höra dem hela matchen och när det står 2-2 ger de oss en välbehövlig energi. Sedan är det extra kul efter en sån här vinst att man får fira med dem."

För din del kom också säsongens första mål på ett distinkt avslut. Berätta om det!

"Jag kliver ned mellan backarna, kommer ned ganska djupt och tänker ge pucken till 'Kingen'. Men så ser jag vad öppet det blir samtidigt som jag får bra skymning framför målet så jag lägger in den mot mål, helt enkelt. Jätteskönt att se den gå in."

Det är tätt mellan hemmamatcherna just nu. På onsdag kommer Vita Hästen hit - dina tankar inför den matchen?

"Vi vet att alla matcher i den här ligan är tuffa. Det går inte att gå på 85 procent och tro att man ska kunna vinna matcher. Vi ska fortsätta så som vi spelade idag. Nu har vi två dagar ledigt och så tränar vi måndag och tisdag. Då ska vi fokusera på och finslipa några detaljer så kommer även onsdagens match bli bra."


För Marcus Hellgren-Smed var det inte någon lätt match. Han lämnade den dock inte bara med en seger och en räddningsprocent på fina 92,13 utan också med karriärens (förmodade) första assist.

Du hade en del att göra idag, Marcus. Hur upplevde du matchen från din position?

"De två första perioderna var det kanske mest att göra. Det är lite ställningskrig i början och de försöker hela tiden få ned pucken djupt, sätta press på oss och skapa mer tid i anfallszonen. Då blir det ju ofta fler lägen också. Men vi gör två mål i första, vilket vi förstås är glada över. Sedan får de in ett mål tidigt i den andra perioden och överlag är det en svängig match där det går fram och tillbaka. Det är små marginaler men vi känner ändå att vi är väldigt starka när vi går in i den tredje perioden med 2-2 på tavlan."

"I tredje spelade vi hur bra som helst. Vi hade bra kontroll över spelet, jag hade inte lika mycket att göra och så får vi dessutom utdelning. Jäkligt kul med tre poäng!"

Och så stod du för en assist 3-2-målet där du serverar Gustaf Franzén som tar med pucken hela vägen upp och passar målskytten David Lilja. När gjorde du en assist senast?

"Jag tror faktiskt inte att jag gjort en assist förut. Men det var ju en riktig flippmacka, haha. Den tar vi med oss och bygger vidare på. Jag har haft lite torka när det gäller poänggörandet men nu tar det kanske fart?"

Till sist: Du och Lars (Volden) alternerar ganska mycket i målet. Hur tycker du att det fungerar?

"Det fungerar väldigt bra. Vi pushar och sporrar varandra på varenda träning. Båda tjänar förstås på om vi spelar bra och det gäller för oss båda att göra det så bra när man får chansen och se till att hjälpa laget att vinna. Man får helt enkelt överlåta det till tränarna att bestämma vem av oss som passar bäst men det känns väldigt positivt att vi hjälps åt som vi gör. Det är kul att vara i målvaktspar med Lars!"


Marcus och några av de andra spelarna träffar ni som kommer till Julmarknaden på Ekeby Torg i morgon 11-14.00. Kom och träna prickskytte och få autografer av spelarna.


Du vet väl att du och din närvaro gör skillnad!?

Köp din biljett till onsdagens match mot Vita Hästen och kommande matcher här.

Kommunikation, Privatmarknad och CSR Marie Angle