Juniorerna är redo för helgens seriestart
Publicerad: 2018-09-15
Efter månader av förberedelser och hårt arbete är det äntligen dags – i helgen drar seriespelet igång för föreningens juniorer. J20 inleder hemma mot Viking redan idag klockan 13.00 i J20 Elit Västra och J18 tar emot Örebro hemma i morgon samma tid i sin serie, J18 Elit Västra. Vi satte oss ned tillsammans med junioransvarige Lars Englund, J18-tränarna Robert Lilja och Marcus Leandersson samt J18:s lagkapten Edwin Lindström för att kolla läget, summera försäsongen och pratade lite om det som väntar.

J18 och J20 inledde försäsongen på allvar när lagen gick på is i månadsskiftet juli/augusti men har förstås ägnat våren och sommaren åt att lägga grunden med gedigen fys. Niklas Fransson och Anders Ajjan Johansson skapar fysscheman och håller i sommarträningen och är viktiga kuggar i lagens förberedelser.

"Det är sommarfysen som öppnar dörrarna för att kunna bli en elitspelare", konstaterar BIK Karlskogas junioransvarige, Lars Englund, när vi träffas i Nobelhallen medan J18-spelarna värmer inför försäsongens sista träningsmatch. "Har du inte fysiken stänger du definitivt den dörren."

Lars arbetar sedan säsongen 14/15 som heltidsanställd junioransvarig men har funnits länge i klubben innan dess. Johan Schoultz är ansvarig för hockeygymnasiet men Lars är, tillsammans med Fredrik "Sudden" Sundin, med på HG:s alla träningspass. Lars är också huvudcoach för J20-laget och förutom Lars ingår assisterande coach Martin Englund samt materialarna Jimmy Carlsson och Bengt Olsson i ledarstaben.

J20 kör gemensam fys från början av april med ett fem veckor långt uppehåll efter midsommar då spelarna kör enligt eget program innan återsamlingen inför ispremiären. "I stort sett ser träningsupplägget ut som tidigare, med några justeringar. Vi har ökat kvaliteten, tycker jag, genom mer individanpassning men på det stora hela är det samma som i fjol", säger Lars.

Sedan ispremiären har J20 spelat totalt 7 träningsmatcher, där Mora (dubbelmöte), Mariestad (dubbelmöte), Vita hästen (dubbelmöte) samt Grums stod för motståndet. Efter en straffseger över Mora i den första matchen har man vunnit samtliga matcher utom en, ofta med övertygande siffror. Försäsongens enda förlust kom mot Vita Hästen borta när BIK föll med 4-1, men i returmötet en knapp vecka senare vände man på steken och vann med 7-1. Englund är nöjd med lagets insats i försäsongens matcher, förutom i förlustmatchen.

"Men den förlusten lärde oss en läxa och sedan åkte vi hem och gjorde en bra match hemma mot dem", säger han.

När det nu är dags att summera försäsongen som helhet och blicka framåt mot lördagens seriepremiär är känslan positiv.

"Ja, absolut. Vi har haft en del tapp och har fått byggt upp truppen med ganska många nya men jag tycker att det ser väldigt bra ut! De nya killarna har gått in och gjort det bra, även om vi förstås får ge dem lite tid. Men truppen ser väldigt intressant ut." "Vi hade ett kanonlag i fjol och skulle nog ha gått hela vägen, analyserar han. Nu gjorde vi inte det och jag tycker att vi underpresterade lite under de sista matcherna. Vi fick inte riktigt ihop det. Men i år känns det som om gruppen redan kommit ihop bra. Det som krävs nu är att vara ödmjuka inför uppgiften och vara väl förberedda inför varje match, då är jag övertygad om att vi kommer att vinna hela serien. Sedan gäller det att vara redo för de tuffa matcherna på slutet. Det vi framför allt behöver spetsa till är vårt boxplay, bra box- och powerplay kommer att bli väldigt viktigt när matcherna ska avgöras. Målsättningen som helhet är att vara ett strå vassare än i fjol och gå hela vägen." Största utmaningen?

"Att ta det där sista steget och att inte börja fuska med inställningen."

Hur tänker du kring motståndet?

"Hockey är en inställningssport och då kvittar det egentligen vilka motståndare du möter. Har man rätt inställning brukar man vinna, med lite sämre inställning blir alla matcher svåra."

Någon eller något som har imponerat extra mycket under försäsongen?

"Ja, i det här läget vill jag lyfta fram gruppen", säger Lars bestämt. "Som helhet känns den väldigt stark."


Robert Lilja är huvudcoach för J18. Vid sin sida har han assisterande coach Marcus Leandersson samt de båda materialarna Dan Kvarnström och Sami Berg.

J18 har haft en tuff försäsong. Laget inleder säsongen med totalt 7 backar, 12 forwards och 3 målvakter i truppen. När laget under torsdagskvällen genrepade hemma mot seriekonkurrenten Västerås kom man till spel med bara tre femmor.

"Ja, tyvärr tappade vi lite spelare från förra säsongen. Med framgång blir det ofta så att man förlorar spelare och redan innan vi spelade vår första träningsmatch drabbades vi av två nyckelbensbrott. Sedan dess har det tillkommit en tumme i gips. Vi skulle behöva få in ytterligare några spelare", konstaterar Robert.

Varje ny säsong är ett spännande nytt kapitel för J18 eftersom laget består av spelarna i årskurs 1 och 2 på hockeygymnasiet. Det innebär att mer långväga spelare utifrån som antagits till gymnasiet kommer till klubben först kring ispremiären. De spelarna följer individuella träningscheman på hemmaplan, men i och med att BIK, precis som i fjol, har tagit in många lokala spelare har man haft fördelen att kunna börja träna tillsammans tidigare.

"För de flesta är det en stor omställning att börja hockeygymnasiet", säger Robert. "Vi ligger på 13–14 träningspass i veckan och så matcher på det och killarna får försaka mycket. Sedan ska det lösa sig med skolan, läxor och kanske bor man själv i en egen lägenhet för första gången. Det gäller att man kommer i säng i tid i stället för att fastna framför tv-spelet, och vi märker ju direkt om rutinerna inte funkar. Det håller inte i längden. Första året är svårast och för en del blir det här steget för stort."

Trots manfallet är tränarduon nöjda med försäsongen som helhet. Västerås (dubbelmöte), FBK (dubbelmöte), Grums och Mora har stått för motståndet i de sex träningsmatcher laget spelat. Två straffsegrar, två segrar under ordinarie tid, en förlust under ordinarie tid och en strafförlust blev försäsongens facit för J18. De båda förlusterna kom i de två sista matcherna: 2-6 borta mot Grums följdes en tung strafförlust med mot Västerås hemma i den sista matchen. Men trots att besvikelsen var stor i gänget strax efter torsdagens matchslut finns det ändå något positivt att ta med sig efter ett dåligt genrep.

"Ja, på ett sätt kan det vara bra att vi torskade mot Grums och Västerås eftersom det visar hur viktig inställningen är", tycker Robert. "Är vi inte där kommer vi inte att vinna några matcher. Det är bra att vi fick en väckarklocka direkt. Men vi får inte heller glömma att vi har slagit Färjestad två gånger, vi har slagit Västerås en gång och Mora en gång. Vi kan slå alla lag men vi kan också förlora mot alla. Vi står för att kämpa, kriga och att aldrig ge upp, det är så vi ska arbeta."

"Vår styrka är laget", fortsätter han. "Vi kanske inte har de där supertopparna som en del andra lag har, men om vi får alla att dra åt samma håll kommer vi att bli riktigt bra. Vi har tränat väldigt hårt och mot Grums fick vi nog lite soppatorsk. Vi planerar inte vår träning efter träningsmatcherna utan kör på som vanligt för att bygga upp oss inför det som väntar. Vår målsättning är att sluta topp fem i serien och vi tränar för det. Det innebär att det ibland kommer att bli lite tunga ben men det är ju inte nu vi ska vara som bäst."

Vilka minnesvärda ögonblick tar ni med er från försäsongen?

"Det är klart att det var skönt när vi slog ett lag som till exempel Färjestad, som ändå vann SM med 02:orna, i båda mötena", tycker Marcus. "Jag tror att vi, om vi jobbar hårt kan vara med och bli topp fem. Sedan är det alltid svårt att veta var man står innan serien dragit igång. Seriepremiären mot Örebro kommer bli väldigt spännande, inte minst eftersom vi inte mött dem under försäsongen."

Topp fem är alltså säsongens första stora mål. Det innebär att man, efter jul, går vidare till den allsvenska serien som är det första steget på vägen mot SM-slutspel.

Någon eller några som imponerat lite extra så här långt?

"Ja, backarna har tagit ett rejält kliv", säger Robert. "Sedan tycker jag att Edwin Lindström, vår nya kapten och som även spelar i J20, är en riktig pådrivare som gör alltid gör sitt jobb. En sådan lirare går ju i bräschen för de andra i laget."

Att hamna topp fem och därmed gå vidare ur J18 Elit Västra kommer inte bli någon promenad i parken.

"Nej, det finns många bra lag i serien - Brynäs, Leksand, Färjestad, Mora och Västerås till exempel, som slåss om topplatserna. Sedan tycker jag att vi har etablerat oss som ett lag däruppe. Vi slutade ju trea i fjol. Men ska man vinna matcher i den här serien måste man gå in med hundraprocentig inställning mot alla lag", poängterar Marcus, som hoppas att få uppleva ännu en säsong som den i fjol.

"Ja, det var en säsong går till historien som en av de bästa vi gjort på många år. Allt bara flöt på och vi slog alla rekord, gick till allsvenskan och slutspelet och fick de här riktigt roliga matcherna med mycket folk på läktarna. Det var väldigt positivt för hela föreningen."

BIK slogs ut i åttondelsfinalen av den blivande bronsmedaljören Frölunda. 

Hur toppar man en sådan säsong?

"Jag tror att vi ska fortsätta på samma sätt som i fjol. Robbans och min filosofi bygger på att vi, alla ledare och spelare, ska ha roligt ihop", säger Marcus. "En bra stämning är grunden till framgång. Alla spelare ska känna sig delaktiga och veta om att de är viktiga. Då kommer vi alla att känna den här glöden som gör att vi aldrig ger oss och få det självförtroende som kommer att krävas."

Hur bygger ni den här lagkänslan?

"Vi träffar killarna en hel del även utanför isen. Vi lägger mycket fokus på det eftersom laget inte bara byggs upp under träningarna. För att ha roligt tillsammans och känna tillit måste man lära känna varandra även utanför hockeyn. Under sommaren har vi till exempel kört en golftävling på korthålsbanan varje söndag. En helg tog vi med killarna på en fiskeresa, någon annan gång var vi och bowlade. Sedan kör vi förstås även aktiviteter med J20 eftersom vi alla är en del av samma familj."

Robert gör sin tredje säsong som huvudcoach för J18 men har innan dess följt årskullen -00 under flera år. Marcus, som fyllde 24 i somras, är redan inne på sin femte säsong som assisterande coach. Han började som ledare direkt efter att ha avslutat spelarkarriären efter fyra år i föreningens juniorlag.

"Jag kände mig inte motiverad att flytta någonstans och kände mig ganska klar med spelarkarriären. Men jag älskar hockey och BIK och Nobelhallen så det var ingen tvekan när jag fick frågan om att gå in på tränarsidan. Det här har varit mina bästa år inom hockeyn så här långt. Det har varit roligt och lärorikt att få vara med och se den utveckling vi har haft på juniorsidan."

Robert och Marcus har två lite olika men kompletterande roller som coacher. Som huvudcoach står Robert för mycket av planeringen.

"Men jag måste säga att Leo har en väldigt viktig roll som han axlar på ett fantastiskt sätt", konstaterar han. "Han blir nästan som en extra far för killarna. De känner att de kan prata med honom om allt och det är ett stort och viktigt steg."

"Det blir mycket vardagssnack med grabbarna, att man kollar hur de mår och så", bekräftar Marcus. "Det krävs så mycket av dem, vi är här sju dagar i veckan eftersom de flesta väljer att gå hit även den lediga dagen och vi träffas hela tiden. Då måste man trivas tillsammans."

Att det är just ärkerivalen Örebro som väntar i premiären tycker tränarna är en perfekt start.

"När vi möter lag som Örebro eller Färjestad räknas vi som underdogs och får slå ur det läge vi vill. Och som BIKare har man aldrig problem med inställningen mot Örebro", ler Robert nöjt.


17-årige Edwin Lindström är besviken men samlad när jag träffar honom strax efter förlusten mot Västerås. Han har nyss börjat andra året på HG och är ny lagkapten för J18-laget.

"Första träningsmatchen är alltid svår men vi började med att vinna mot Färjestad och det var starkt och en riktigt bra start", säger han. "Att vi vann de kommande tre visar att vi har något bra på gång men i de här båda avslutande förlusterna går vi ifrån det vi hade. Vi kommer inte riktigt ut med den inställningen som vi måste ha utan åker omkring på en skridsko och hamnar lite för långt ifrån varandra. Sånt straffar sig eftersom här serien håller så pass hög nivå att det inte funkar. Nu får vi ta det här som tändvätska och ge allt mot Örebro."

Han ser kaptensrollen som en ära och en utmaning:

"Det är otroligt kul och jag är stolt över att ha fått uppgiften att vara kapten för det här laget. Det är en ära men också ett ansvar. Jag vill göra något bra av det, det gäller att leva upp till uppgiften."

Läget i laget är gott, anser han. "Ja, det är många ifrån Karlskoga nu i och med den nya truppen och vi har därför kunnat träna tillsammans i 11 veckor under försäsongen. Det gör att vi redan har kommit samman bra som lag. Vi har fått fem nya utifrån, kanongrabbar som har kommit in bra i laget. Det känns väldigt bra."

Edwin är en av lirarna i gänget som spelar golf tillsammans.

"Vi kör ofta två och två, vilket funkar bra. Just nu skulle jag säga att Marcus Leandersson är bäst men jag tycker inte att han lever upp till favoritskapet hela tiden", pikar Edwin.

Han tycker att det känns underbart att det blir Örebro hemma i Nobelhallen i seriepremiären.

"Det blir inte bättre än så", säger han nöjt.

Målet för säsongen är givet:

"Ja, vi vill till allsvenskan", säger han bestämt. "Det är bara det som gäller och då måste vi spela bra i varje match. Dit kommer man inte gratis. Men vi är ett bra lag och det vill vi få visa. Personligen vill jag mogna som spelare och göra ett bra jobb som kapten."


Som junioransvarig i föreningen har Lars Englund ett övergripande uppdrag som spänner långt bortom matchresultat och placeringar i serierna. Det handlar förstås om spelarutveckling.

"Strategin är att vi ska ha minst fyra, fem J18-killar som ska spela i J20 för att kunna ta nästa kliv i sin utveckling", säger han. "Det är ju det som är tanken med juniorverksamheten, att ge spelarna många matcher och möjlighet att utvecklas. Vi ska ju producera spelare till A-laget, det är ju det jag är anställd för. Det är kul om vi vinner matcher men egentligen är inte resultaten i vår serie är så viktiga, det är individernas utveckling som är vår viktigaste uppgift."

Vad ser du fram emot mest nu när säsongen drar igång på allvar?

"Det är klart att det ska bli kul att börja spela om poäng men jag hoppas få se några av J20-killarna få chansen hos Staffan. A-laget har en stor trupp redan men vi har några spelare på gång och det är alltid kul att få lyfta upp en spelare och låta dem få prova på nästa steg."

Hur tät kontakt har du och Staffan?

"Vi talas vid i stort sett varje dag. Saknas någon hos honom är vi beredda att skicka upp någon. Nu när Olle (Eriksson Ek, målvakt) är på camp i USA har vi till exempel skickat upp en av våra målvakter som kommer vara med på bänken mot Södertälje."

Lars känner stor tillförsikt inför det som väntar.

"Vi får se vart det tar vägen i år. J18 gjorde en jättebra säsong i fjol och kan nog få det lite svårare i år i och med att vi förlorat en del spelare och drabbats av en del skador. Men får de bara ihop det så kan det nog gå riktigt bra. Att juniorverksamheten har blivit av med en del spelare till större klubbar får vi ändå se som ett kvitto på att vi gör något bra här i BIK. Vi jobbar hårt och har en grundfilosofi om hur vi tränar och hur vi vill spela och det har börjat bära frukt", avslutar han.


Kom till Nobelhallen och stötta killarna i säsongspremiären! J20 tar alltså emot Viking idag, lördag, klockan 13.00 och J18:s match mot Örebro startar 13.00 i morgon söndag.

Skribent Marie Angle