Årets hockeyallsvenska - jämnbra eller jämndålig?
Publicerad: 2018-11-14
Årets hockeyallsvenska måste vara en av de jämnaste upplagorna i modern tid. Det är väldigt få matcher som slutar med annat än en uddamålsvinst för något av lagen.

Då ställer man ju sig självklart frågan – är den jämnbra eller rent av jämndålig?

Den analysen är ju inte superenkel att göra. Min känsla (obs – känsla!) är att många av lagen är komponerade på liknande sätt. Man har satsat på bredd mer än att leva på några individuella superstjärnor. BIK är ju ett bra exempel där. Fyra femmor som alla bidrar på sitt sätt.

Oskarshamn leder serien med hela sex poäng ned till trean Leksand. Djupdyker man i deras trupp kan man se att de har två riktiga vassa målvakter. Christoffer Rifalk har 93,39% och Adam Åhman har 94,94%. Givetvis en skön grund att stå på – två riktigt högpresterande målvakter. Ser man på utespelarna har de ett ganska stort lass som gjort mellan åtta och femton poäng. Bredden var det ja.

Skulle nog kunna gå igenom varenda trupp och konstatera samma sak. Men det besvarar ju inte min fråga – är hockeyallsvenskan jämnbra eller jämndålig? Jag skulle då säga jämnbra. För det känns betydligt mer vägvinnande att ha en bred trupp där man tål skador. Man står inte och faller med någon enstaka individ för att kunna lyckas.

Jag har ju varit inne på BIK tidigare – de har två ganska jämna målvakter, har två formationer som är de som ska stå för produktionen framåt medan de andra två framför allt ska se till att det inte blir några insläppta mål. För att vara med i den absoluta toppen krävs det förstås att någon får sitt genombrott och gör betydligt fler poäng än vad man förväntat sig. Finns ju några sådana kandidater i BIK – då tänker jag främst på Jesper Kokkonen, Jonatan Harju och Gustaf Franzén. Kan dessa spelare komma upp och nosa på 30 poäng är ju mycket vunnet. Tycker att en sådan som Harju verkligen tagit enorma kliv denna säsong Och har varit en av de absolut bästa under de senaste matcherna.

Men summa summarum – min känsla är att serien är bättre än på länge. Det finns inga direkta stryklag även om Tingsryd fått en mardrömsstart på säsongen. Finns inga självklara matcher alls skulle jag påstå.

Nu håller vi tummarna för tre pinnar mot Modo.

Tack för mig!

Larsåke Wåhlén

Krönikör

BIK Karlskoga Jakob Bengtzén