Eftersnack omgång 23: AIK - BIK Karlskoga 2-3
Publicerad: 2021-12-03
Två riktiga stänkare från Kalle Jellvert, varav ett i powerplay, ytterligare ett powerplaymål från Albert Lyckåsen och tre viktiga poäng. Vi följer upp kvällens 3-2-segern över AIK med Karl Helmersson.

Det är, som väntat, många lag som är med och slåss om toppositionerna i tabellen i år. HV71 (48) inkasserade i onsdagens omgång mot Mora sin tredje raka förlust samtidigt som jagande lag travar på och närmar sig. Tvåan MoDo, visserligen med en match mer spelad, låg inför fredagens omgång bara två poäng efter (46) och trean Björklöven skuggade på 45 poäng. Kristianstad (39) klev i och med onsdagens seger över Almtuna förbi BIK och befann sig på fjärde plats med en poäng mer än BIK (som också har en match mer spelad än konkurrenterna). Västerås jagar två poäng efter (36) och under strecket återfanns Västervik (35).

Kvällens motståndare, åttan AIK, befinner sig just nu lite i ingenmansland då de halkat efter i jakten mot toppen med sina 28 inspelade poäng.

BIK saknar sedan tidigare långtidsskadade Edwin Lindström (spelar inte mer den här säsongen) och Henrik Larsson (på väg tillbaka). Mikael Eriksson och Sebastian Collberg är båda skadade och där avvaktar medical team vidare undersökning innan man kan säga något mer om prognos. Emil Öhrvall stod över även senast på grund av sjukdom och är fortfarande sjuk.

Åke Stakkestad, som gjorde comeback i förra matchen, gick in på Collbergs plats i andrakedjan. Lars Volden vaktade målet med Marcus Hellgren-Smed som back-up.

Matchfakta omgång 23: AIK - BIK Karlskoga 2-3 (2-1, 0-1, 0-1)

Skottstatistiken: 36-25 (11-9, 15-10, 10-6)

Målskyttar (assisterande): 0-1 Albert Lyckåsen, spel fem mot fyra (Aleksi Rekonen & Viktor Lennartsson) 1-1 Christian Sandberg, spel fem mot fyra (Fredric Weigel) 2-1 Max Lindholm (Victor Aronsson & Axel Wemmenborn) 2-2 Kalle Jellvert (Aleksi Rekonen) 2-3 Kalle Jellvert, spel fem mot fyra (David Lilja & Henrik Björklund)

Första perioden 2-1, skotten 11-9

Smakstart för BIK Karlskoga som tilldömdes ett powerplay redan efter 29 sekunder och sedan utnyttjade detta till att ta ledningen med 0-1. Detta på ett stenhårt skott från Albert Lyckåsen. Aleksi Rekonen och Viktor Lennartsson assisterade.

6.24 drabbades BIK av sin första utvisning för matchen och AIK behövde bara tre sekunder i numerärt överläge innan Christian Sandberg, direkt efter Fredric Weigels vunna tekning, tryckte in kvitteringen.

AIK kom ut hårt på hemmaplan och satte upp ett högt tempo. BIK kom dock in i det ju längre perioden gick och spelet kom att bli böljande med några chanser för båda lagen.

AIK lämnade dock isen i ledning efter att BIK-bekanta Max Lindholm tagit ledningen med dryga minuten kvar. Lindholm slog in Voldens retur på ett skott av Victor Aronsson. Även Axel Wemmenborn noterades för en assist.

Andra perioden 0-1, skotten 15-10

Åke Stakkestad, som under den första perioden lämnat isen blädande efter en smäll mot näsan, kom tillbaka i spel med tre nybroderade stygn och en lånad, oblodig tröja (#58).

Nytt tidigt powerplay för BIK och bästa läget kom på skott av Viktor Lennartsson där David Lindquist så när lyckades förvalta returen. AIK-keepern Pavel Khomchenko räddade dock.

Nästan halva perioden hade gått när BIK kvitterade till 2-2 genom ett iskallt avsluta av Kalle Jellvert, som i sin tur påpassligt fick pucken av Aleksi Rekonen i en snabb omställning.

Powerplay för AIK med tre och en halv minut kvar av perioden men BIK-boxen höll undan.

Dubbelutvisning för en liten skärmystling med 32 sekunder kvar och spel fyra mot fyra, vilket alltså följde med in i den tredje perioden.

Johan Larsson utgick efter den andra perioden och återkom inte i spel.

Tredje perioden 0-1, skotten 10-6

Fortsatt jämt med chanser för båda lagen i periodinledningen och känslan var att matchen kunde sluta lite hur som helst.

Powerplay för BIK efter 8.38 men AIK försvarade sig bra och det numerära överläget blev resultatlöst. Dessvärre utgick AIK:s Victor Aronsson med befarad skada efter att ha fått en fallande BIK-spelare över sig efter att han själv fallit vid eget mål. Inget osjysst och ingen utvisning.

Powerplay för AIK med drygt fem minuter kvar av den tredje perioden och hemmalaget skapade en rad lägen där dock Volden och BIK-boxen stod emot.

Strax efter att BIK blivit fulltaligt fick man själv en ny chans i powerplay där Kalle Jellvert genom sitt 2-3-mål blev både tvåmålsskytt och matchhjälte.

AIK tog timeout och spelade med en extra utespelare istället för Khomchenko men lyckades inte kvittera. BIK tog därmed hem segern med 3-2.

Två mål i powerplay efter en period med lite torka, en Kalle Jellvert som kommit igång fint och dessutom tre viktiga poäng i den täta striden om de viktiga topp-sex-placeringarna. En minst sagt trevlig kväll för oss med BIK-hjärta.

Men kvällens omgång blev intressant även ur ett vidare perspektiv då MoDo i och med sin seger över Vita Hästen klev förbi HV71 i tabellen. Detta visserligen med en match mer spelad men HV71 befinner sig i en svacka där man nu förlorade sin fjärde raka match och det med 7-2 borta mot Västerås.

Det innebär att ettan MoDo har 49 poäng, tvåan HV71 48, trean Björklöven 47, fyran Kristianstad 42, femman BIK 41 och sexan Västerås 39. MoDo och BIK har dock alltså en match mer spelad än övriga.

BIK:s headcoach Karl Helmersson har flera anledningar att vara nöjd denna afton. Så här summerar han matchen:

"AIK är bra idag och de spelar med ett högt tempo som sätter oss på prov och där de vinner man mot man-duellerna i början. Men vi krigar på och sätter bland annat två mål i powerplay, vilket lägger grunden för segern."

"I pausen mellan andra och tredje stod det 2-2 och vi pratade om att vi dels vunnit den andra perioden och dels vet att vi är starka i tredje perioden. Kalle Jellvert är verkligen het just nu och han gjorde två för oss idag."

Två mål i powerplay idag efter en lite tyngre period i den spelformen. Bättre rörelse och fart och dessutom med Jellvert på isen. Hur har ni arbetat med specialteams?

"Vi har gjort om lite efter Björklöven-matchen och tränade på det på träningen igår. Vi har möblerat om lite och det brukar vara bra att göra så ibland så att killarna får en omgivning med allt vad det innebär av att prata ihop sig och tänka nytt. Kalle har ett väldigt bra skott, det såg vi inte minst vid det första målet. Hans powerplay-mål kom på en bra variant med förspel av Lilja och Björklund."

Har du några plus som du vill dela ut idag?

"Det är klart att man måste nämna Jellvert som verkligen har lyft sitt spel på slutet. Roligt att han dessutom får utdelning för det. I övrigt tycker jag att vi som lag har spelat bättre på slutet men utan att få med oss poängen. Idag får vi med oss poängen och i och med att vi nu har en ledig helg får vi vara vinnare hela helgen. Jätteskönt!"

Det är oerhört tätt i toppen av tabellen nu..

"Ja, det är lätt att tänka att säsongen är lång med alla 52 omgångarna men när den ska summeras i vår kommer det vara jämnt och varje poäng kommer att bli betydelsefull. Se bara på HV71 som just nu befinner sig i en svacka och därmed förlorat sitt försprång."

Nästa vecka väntar två hemmamatcher och viktiga poäng står på spel eftersom sjuan Västervik och glödheta Kristianstad i allra högsta grad är med och slåsss om topplaceringarna.