Eftersnack omgång 13: Kristianstads IK - BIK Karlskoga 4-1
Publicerad: 2021-11-10
Det blev en tung kväll i Kristianstad där hemmalaget ledde med 2-0 inför sista perioden och i slutminuterna kunde avgöra genom två mål i tom målbur. Vi följer upp matchen med assisterande tränare Johan Schoultz.

Uppehåll förra veckan och förutom en bra träningsvecka bakom sig kom BIK tillbaka till spel med ett gäng intressanta förändringar i truppen:

Med tre matcher under veckan och Lars Volden på landslagsuppdrag med Norge hade BIK, som tidigare meddelats, lånat in den unga och lovande finska målvakten Riku Lindroos från Lindlöven som back-up till Marcus Hellgren-Smed. Dessutom är Oscar Lawner, lånet från Färjestad BK, tillbaka för att spela veckans tre matcher med laget.

Lägg därtill att det på tisdagen blev klart att centerforwarden Juliuz Persson återvänder till moderklubben efter några år utomlands. Han kommer närmast från spel i Rødövre Mighty Bulls i den danska förstaligan och det blev snabba ryck för 'Julles' del: Han spelade sista matchen med dem i tisdags och åkte sedan i det närmaste direkt över sundet för att möta upp laget i Kristianstad.

BIK kom därmed till spel mot Kristianstad med följande linor:

Rekonen - Lindquist - Björklund - Larsson - Aronsson

Tavi - Franzén - Lilja - Westlund - Pethrus

Fakt - Persson - Lawner - Leandersson - Lyckåsen

Eriksson - Jellvert - Pettersson

Emil Öhrvall var extraforward, Oscar Eriksson sjunde back.

BIK Karlskoga låg inför omgång 13 på femte plats i tabellen, ett poäng efter både trean Björklöven och fyran Västervik. Modo, på andra plats men med en match mer spelad, hade spelat in 25 poäng och serieleande HV71 har tagit 31 poäng inför kvällens omgång. BIK:s senaste match, hemma mot Västerås 30/10, slutade i en sur övertidsförlust efter en kvittering av gästerna i slutsekunderna av den tredje perioden.

Kvällens motståndare, Kristianstad, låg inför onsdagens möte på åttonde plats, sex poäng efter BIK. De har visat upp en stark, stegrande form och kom närmast från en riktig kross i form av en 7-1-seger hemma mot tabelltian Tingsryd 30/10. I den senaste intervjun med Karl Helmersson (läs den här) inför uppehållet varnade han för just Kristianstad som ett svårslaget lag som stått för flera fina prestationer under de senaste omgångarna.

Matchfakta omgång 13: Kristianstads IK - BIK Karlskoga 4-1 (1-0, 1-0, 2-1

Skottstatistik: 41-29 (18-7, 16-9, 7-13)

Målskyttar (assisterande): 1-0 Melker Eriksson (Rikard Olsén & Gustav Olhaver) 2-0 Dennis Svensson (Deven Sideroff & Trevor Cheek) 3-0 Malte Sjögren, shorthanded och i tom målbur (Erik Flood) 3-1 David Lilja (Henrik Björklund & Aleksi Rekonen) 4-1 Malte Sjögren, i tom målbur (Herman Hansson & Kevin Wennström)

Första perioden 1-0, skotten 18-7

Intensiv start på matchen med en forcering av BIK direkt innan hemmalaget tog kommandot och skapade några lägen som testade Hellgren-Smed i målet. När matchen efter några minuter började sätta sig blev det lite mer kamp om pucken men fortsatt med fler vinnande dueller, längre anfall och fler avslut för Kristianstad . Lyckligtvis även fina räddningar av Hellgren-Smed som definitivt var periodens bäste spelare i BIK. Skotten kom att skrivas till talande 18-7.

9.08 fick hemmalaget utdelning i form av 1-0. Melker Eriksson gjorde målet, assisterad av Rikard Olsén och Gustav Olhaver.

13.09 tilldömdes Kristianstad matchens första powerplay men BIK-boxen höll undan och efter att man blivit fulltaliga flyttade BIK upp spelet och fick till något längre anfall och bland andra Henrik Björklund fick fram ett bra avslut.

Andra perioden 1-0, skotten 16-9

BIK fortsatte där man avslutade i första perioden och började vinna fler dueller över hela banan med längre anfall och lite fler avslut som följd.

Nytt powerplay för hemmalaget efter 6.26 men BIK försvarade sig effektivt och åkte sig till två egna lägen. Arvid Aronsson, som kom direkt från utvisningsbåset, fick ett tredje precis när BIK blivit fulltaligt. Halvvägs in i den andra perioden var känslan att matchen stod och vägde, men under en snabb spelvändning gjorde Dennis Svensson 2-0 till Kristianstad, snyggt framspelad av Deven Sideroff och Trevor Cheek.

Uppförsbacke för BIK som dock fortsatte kämpa för att spräcka Frederik Dichows nolla. Wilhelm Westlund åkte sig till ett friläge strax efter men hade, precis som sina lagkamrater den här kvällen, svårt att få till den där riktiga spetsen i avslutet.

Med 1.35 kvar av perioden tilldömdes BIK sitt första powerplay men fick inte till tajmingen samtidigt som Kristianstad försvarade sig bra. Janne Tavi fick i slutsekunderna öppet mål men fick inte träff - en ögonblicksbild som var ganska talande för BIK:s match som helhet.

Kristianstad vann skotten även i andra, den här gången med 16-9, och hade helt klart kopplat greppen om matchen efter två perioder.

Tredje perioden 2-1, skotten 7-13

BIK inledde i powerplay i 25 sekunder och även efter att hemmalaget blivit fulltaliga fortsatte mycket av den tredje perioden, av förståeliga skäl, att handla om BIK och lagets jakt på reducering. Den här perioden vann BIK skotten med 13-7.

Halvvägs genom perioden fick BIK ett gyllene läge i form av ett powerplay som dock neutraliserades genom en utvisning efter 40 sekunder.

BIK fortsatte oförtrutet att jaga ett mål men det grinade emot samtidigt som hemmalaget försvarade sig på ett bra sätt. Med drygt sex minuter kvar av perioden drabbades BIK av ytterligare en utvisning som tillfälligt avbröt offensiven.

Med 3.47 kvar att spela utvisades så Kristianstads målvakt för att medvetet ha flyttat på målburen. BIK tog timeout inför nedsläppet i anfallszonen och valde strax efter att ta ut Hellgren-Smed för att spela med sex spelare. Men någon riktig spets fick man inte till denna afton och istället kunde hemmalaget genom Malte Sjögren utöka till 3-0 i tom bur.

Efter 18.31 gav David Lilja (Henrik Björklund & Aleksi Rekonen) BIK visst hopp genom sin reducering till 3-1 men istället kunde Malte Sjögren genom sitt andra mål för kvällen - också det i tom målbur - punktera matchen med 21 sekunder kvar. 4-1 slutade därmed matchen.

"Resultatet speglar matchbilden ganska bra, Kristianstad var betydligt hetare än oss idag", konstaterar assisterande tränare Johan Schoultz efter matchen. "Det brukar vara jämna matcher mot Kristianstad, förra mötet härnere vann vi men vi vet att de alltid är svåra att möta och dessutom har en stark form. Vi hade laddat bra, kollat film och på alla sätt förberett oss eftersom vi vet att man måste vara påkopplad när man möter dem. Det handlar om småsaker, men de gör dem bättre än oss."

Första perioden var tveklöst Kristianstads, halvvägs in i andra kändes det som om matchen stod och vägde innan de fick in sitt andra mål och det blev uppförsbacke resten av matchen.

"Ja, det håller jag med om. Vi hade ju två frilägen under vårt boxplay och dessutom ett läge i vårt powerplay utan att lyckas få utdelning. Det blir avgörande. Sedan kommer vi ut med lite mer desperation i tredje, då vi börjar spela lite enklare, skjuter mer och därmed skapar lite mer kaos i deras zon. Men det här måste vi komma igång med tidigare."

Vi har fortsatt svårt att få till vassa avslut, håller gärna lite extra i pucken eller väljer en passning.

"Vi har pratat om det inom laget ett tag nu och jobbar med det på träningarna. Istället för att ta pucken mot mål och satsa på ett skott väljer vi ofta en passning extra som kan leda till en brytning. Vi behöver steppa upp, det är inget snack om det!"

Något plus som du vill dela ut idag?

"Marcus Hellgren-Smed håller oss kvar i matchen. Det är hans förtjänst att det bara står 2-0 efter två perioder och de två puckar han släpper förbi sig idag är inte mycket att säga något om. Han förtjänar definitivt ett plus!"

"Förlusten var sur och just nu känns det förstås tungt, men vi jobbar vidare. Det är täta matcher med ny match redan på fredag och sedan på lördag", avslutar Johan. "Nu ska vi se till att fylla på med energi. Vi sover på bussen och är tillbaka i Karlskoga vid 4.30 i morgon bitti , sedan ska vi se till att göra en riktigt bra träning i morgon förmiddag."

För BIK:s del gjorde förlusten ingen skillnad tabellmässigt då man fortfarande ligger kvar på femte plats. AIK tog dock genom kvällens 5-2-seger över Almtuna klivet upp till sjätte plats, två poäng efter BIK. Detta gör fredagens möte med AIK hemma i Nobelhallen lite extra spännande.

Matchen innebär också vår årliga Ladies Hockey Night med gratis inträde på ståplats för alla tjejer. Nedsläpp är 19.00 men redan 17.00 öppnar vi upp Nobelhallen med olika erbjudanden och event. Kom gärna tidigt då vi väntar en stor publik. Önskar du sittplats bör du boka direkt då vi bara har ett trettiotal sittplatsbiljetter kvar.

Köp din biljett till matchen och kommande matcher här.

Säkra din plats i arenan genom att välja årskort - läs mer och boka här.