Satsning på lokalt hockeygymnasium för Karlskogas ungdomar
Publicerad: 2019-12-12
Från och med hösten 2020 kommer fler tjejer och killar från Karlskoga som vill satsa på hockeyn att få möjlighet att gå hockeygymnasium när BIK Karlskoga i samarbete med Möckelngymnasiet utökar med en lokal idrottsprofil.

BIK Karlskoga driver sedan tidigare tillsammans med Möckelngymnasiet i Karlskoga och Degerfors ett av Svenska Ishockeyförbundets totalt 33 nationella godkända hockeygymnasier, NIU (Nationellt Godkänd Idrottsutbildning). Det kommer nu att utökas med en lokal idrottsprofil (LIP).

”Vi har ett högt söktryck till våra 14 platser på NIU och en konsekvens av det blir tyvärr att många lokala spelare som inte tar en plats antingen tvingas flytta för att kunna fortsätta spela eller helt enkelt slutar att spela”, berättar BIK Karlskogas klubbchef Torsten Yngvesson. ”Det är ett jätteproblem för en stad som vill profilera sig som hockeystad att inte kunna erbjuda träning och matchspel på en tillfredsställande nivå för alla unga tjejer och killar som vill spela. Det vill vi nu lösa genom en satsning på en lokal idrottsprofil som ger fler Karlskogaungdomar möjlighet att träna hockey på skoltid.”

En viktig skillnad mellan NIU och LIP är att den förstnämnda har ett riksintag, vilket innebär att den är öppen för sökande från hela Sverige med stor konkurrens om platserna som följd. Då kan det vara svårt för lokala spelare att hävda sig och därför har Svenska Ishockeyförbundet tagit fram en LIP-variant med lokalt intag för att underlätta för spelare att fortsätta sin hockeyutveckling på hemmaplan. Torsten Yngvesson förutspår att man i Karlskoga kommer att starta upp lite försiktigt och sedan bygger ut antalet platser i takt med fler ungdomar får upp ögonen för LIP och att organisationen börjar sätta sig.

Redan till hösten kan de som vill söka LIP på de gymnasieprogram som erbjuds på Möckelngymnasiet i Karlskoga göra det. I ansökan till gymnasiet anger man då profil idrott – ishockey som kursval.

”Alla kommer att vinna på det här”, konstaterar Stefan Fridén, assisterande sportansvarig i BIK Karlskoga Ungdom. ”Vi har jobbat för det här i några år eftersom vi har sett att många spelare som inte sökt eller kommit in på NIU av flera skäl får det svårt att fortsätta med hockeyn. Många av dem lämnar Karlskoga för spel på andra orter som till exempel Kristinehamn, Grums, Falun, Mariestad och Nora och de som stannar kvar för att de inte vill flytta eller pendla blir för få för att räcka till en egen träningsgrupp. Det har varit problematiskt eftersom vi dels vill få fler att välja hockey från första början och dels vill att våra ungdomar ska se en framtid och fortsätta spela så länge som möjligt.”

I nuläget finns det två lag för de elever som börjar på hockeygymnasiet - J18 Elit och J18 1 - och de hockeyspelare som antas på LIP kommer åtminstone inledningsvis ha sin tillhörighet i J18 1-laget.

”Men det kommer inte finnas några vattentäta skott mellan de båda lagen”, betonar klubbchef Yngvesson. "Man ska kunna ta den långa vägen upp. Det är ytterligare en positiv aspekt för såväl klubben som spelarna. Det är nästan omöjligt inför antagningen till NIU att kunna förutsäga var en spelare kommer att stå efter tre, fyra år och vi vill inte gå miste om någon talang.”

Stefan Fridén håller med:

”Med den här satsningen ger vi fler unga hockeyspelare möjlighet att fortsätta sin individuella utveckling. Alla är inte redo för en elitsatsning när de är 16 år, andra behöver lite längre tid på sig för att komma ikapp. Spelare som är födda sent på året till exempel, eller spelare som har börjat spela lite senare än de andra. Oavsett om man tänker satsa på en hockeykarriär eller inte finns nu möjligheten att fortsätta göra det man älskar. Sedan är det ju bonus om vi så småningom får se några ungdomar ta den här vägen till elitlaget och kanske också i förlängningen upp till A-laget.”

Björn Konradsen, styrelseledamot i föreningen, vill lyfta fram värdegrundsperspektivet:

”Vi ser alla juniorer som BIK:s juniorer, oavsett om de går elitinriktningen eller den lokala idrottsprofilen. Märket på bröstet är detsamma oavsett, vi är alla lika viktiga för föreningen. Det är väldigt tufft mentalt för unga lirare som känner sig bortvalda och det vill vi motverka genom att ta hand om våra ungdomar – oavsett kön – och ge dem en plats i föreningen. Med fler juniorer i klubben blir vi inte heller lika sårbara om det blir avhopp.”

Björn, Stefan och Torsten betonar att en viktig drivkraft bakom satsningen är att ge föreningens tjejer bättre förutsättningar. Flickhockeyn är på frammarsch – så gott som alla pojklag i föreningen har tjejer i laget och vad gäller rena flicklag finns det flera större kommande kullar, som till exempel flickor födda -08.

”Tjejer slutar generellt sett tidigare än killarna och en avgörande faktor där är förstås svårigheterna att hitta lag att träna och spela med och små möjligheter att utbilda sig vid ett hockeygymnasium”, säger Stefan Fridén. ”Här kommer LIP-satsningen ge dem en unik möjlighet som de inte haft förut. Tjejerna behöver fler egna lag och dessutom kvinnliga förebilder att inspireras av och det är något som vi hockeyföreningar jobbar på. På sikt hoppas vi i BIK Karlskoga få ihop spelare till ett eget A-lag på damsidan.”

”Jag behövde inte fundera länge när jag fick frågan från BIK Ungdom om att starta upp en lokal idrottsprofil”, avslutar Torsten. ”Även om det förstås kommer innebära en del pussel med vardagliga saker som istider och omklädningsrum och annat som kommer att dyka upp och behöva lösas längs vägen är jag helt säker på att det här är rätt väg att gå.”

”Ja, den här satsningen förändrar mycket för ungdomarna”, instämmer Björn Konradsen. ”Vi har redan berättat om satsningen på ett föräldramöte med U16-gruppen, som nu står inför sitt gymnasieval, men vi vill även nå föräldrar till yngre spelare så att de vet att den här möjligheten kommer att finnas. Varje årskull brukar bestå av ungefär 18-20 spelare och då ett mindre antal kommer in på vårt NIU är det viktigt för oss att skapa möjligheter för fortsatt träning och spel inom klubben för fler. Med den nya inriktningen kommer vi att kunna erbjuda ungdomarna att fortsätta spela åtminstone gymnasiet ut. Och det tar inte slut där: HC Flyers får en bredare rekryteringsbas till sitt division 2-lag och dessutom har vi Kristinehamn, Filipstad och Nora på pendlingsavstånd.”

”Vi ser väldigt positivt på satsningen på en lokal idrottsprofil”, säger Anders Johansson, ordförande i HC Flyers Karlskoga. ”Den ligger helt i linje med HC:s mål och visioner!”

Vad ska man då som ung hockeyspelare tänka på om man funderar på att söka?

”Man bör ha en ambition att vilja satsa på sin sport”, säger Torsten. ”Även om det på LIP ges lite mer spelrum än på NIU kan det ändå vara tufft att kombinera idrott med studier.”

Skribent BIK Karlskoga