Eftersnack kvartsfinal 3: VIK - BIK 5-3 (1-1, 2-1, 2-1)
Publicerad: 2021-03-27
Västerås tog kvartsfinalen vidare till en fjärde match genom att vinna hemma i ABB Arena. Vi följer upp matchen med headcoach Karl Helmersson.

Inför kvartsfinal tre hade lagen flyttat till ABB Arena i Västerås, där BIK efter segrar i de båda inledande mötena hemma i Nobelhallen hade chansen att vid vinst säkra avancemang till semifinal.

Filip Roos tvingades utgå efter blott några sekunders spel senast och förutom honom saknade BIK även skadade Wilhelm Westlund och David Lindquist. Johan Larsson var avstängd även den här matchen och backbristen innebar att man hade plockat in juniorbacken Anton Wiklund som sjunde back.

Tim Juel fortsatte mellan stolparna med Stefan Stéen som back-up. I Västerås var Emil Kruse tillbaka i målet från start. Carlsson var uppsatt som extraforward men tog redan från start ’Daggens” plats i fjärdekedjan.

Matchen började med samma intensitet som vi vant oss vid med tre rejäla tacklingar redan i det första bytet. Snabbt, lite hafsigt och böljande spel med två lag som båda ville ta kommandot.

Matchen hann bli 6.08 gammal innan en väl placerad Linus Karlsson kunde slå in returen efter Arvid Aronssons backskott och ta ledningen med 1-0 till sitt BIK. Även Gustaf Thorell noterades för en assist. Periodens enda utvisning drabbade BIK Karlskoga, som nästan halvvägs fick ett lagstraff för too many players. BIK höll undan men hemmalaget tog över mer allteftersom perioden gick och kvitterade efter 15.21 till 1-1 genom Alexander Lunsjö, assisterad av Joakim Hillding och Sebastian Benker. Perioden slutade därmed 1-1 med skotten 10-8.

Västerås fick tidigt ett nytt powerplay i den andra perioden men BIK höll undan även den här gången. Istället fick BIK efter 7.07 spela i numerärt överläge för första gången denna afton. Trots bra tryck blev detta powerplay mållöst.

BIK återtog dock ledningen efter 10.39 genom distinkt backskott av Karl Jonsson. VIK replikerade dock snabbt genom Marcus Bergman som kvitterade till 2-2 mindre än minuten senare. Målet godkändes efter videogranskning.

Två täta VIK-utvisningar i slutminuterna innebar fyra raka minuter i powerplayspel för BIK men istället kunde det decimerade hemmalaget via en brytning i mittzon och friläge för Alexander Lunsjö utöka till 3-2. Båda lagen hade ytterligare chanser men perioden slutade 2-1 med skotten 6-13.

Viktig räddning av Juel i tre-mot-tvåa i inledningen av den tredje perioden men efter 1.23 tvingas han ändå kapitulera efter ett skott där pucken ändrar riktning och ställer honom helt. Sam Marklund utökade därmed till 4-2 för hemmalaget, assisterad av Alexander Younan och Anthon Eriksson.

BIK kämpade för reducering men Istället kunde Simon Edvinsson göra sitt första mål för Västerås när pucken, via en olycklig styrning på back, gick in bakom Juel och innebar 5-2.

BIK hade dock ingalunda gett upp hoppet. Tor Immo klev upp själv på kanten och pricksköt in en reducering till 5–3. Med drygt tre minuter kvar att spela tog BIK ut målvakten för att spela med ytterligare en utespelare. Med drygt två minuter kvar tog man time out. Trots press mot VIK-målet kunde hemmalaget hålla undan och håller därmed liv i kvartsfinalserien.

Nästa match går av stapeln på måndag, även då i ABB Arena i Västerås. En eventuell femte och avgörande match spelas i Nobelhallen på onsdag.

”Jag tycker att vår inledning är bra även idag men VIK kommer in i spelet alltmer och jämnar till det”, säger Karl Helmersson efter matchen. ”Sedan släpper vi in några mål på grund av att vi förlorar kampen man mot man eller genom individuella misstag. I de här matcherna är varenda liten kamp ute på hela banan viktig. När de sedan får in ett mål tidigt i den tredje perioden blir det jobbigt för oss även om jag tycker att vi skapade bra tryck i spel sex mot fem i slutet.”

Känslan var att Västerås kändes lite piggare än oss idag, men samtidigt hade de ju kniven på strupen.

”Ja, vi har verkligen inte saknat energi i laget inför matchen. Här får man inte ta bort motståndarnas prestation. Västerås är ett skickligt lag och idag får de matchen dit de vill och kontrollerar därefter matchen på ett bra sätt."

Junioren Anton Wiklund fanns, som tidigare nämnts, med som sjunde back i det backfattiga laget. Någon speltid blev det dock inte i kvällens match.

”Han har tränat med oss från och till och nu den senaste veckan och har gjort bra ifrån sig”, berömmer Karl. Nu med så många backar var det bra att ha honom som back up, och givetvis kul att han får chansen att följa med oss på match.”

Många undrade varför inte Mikael Eriksson spelade trots att han fanns med ombytt i båset. Han bidrog dock som kapten bland annat vid överläggningar med domarna.

Svaret från Karl är kort och koncist: ”’Daggen’ är borta tillsvidare.”

Mindre än två dygn kvar till nästa match, också den på bortaplan i ABB Arena, och en ny matchboll. Hur ser vägen dit ut, Karl?

”Nu gäller det att vara smart – fylla på med mat och vätska och rensa skallen så att vi är påkopplade och redo för en bra prestation när pucken släpps. Det blir inte någon träning utan fokus på återhämtning."

"Johan Larsson är tillbaka från sin avstängning men vi räknar inte med att få någon av våra skadade spelare tillbaka till måndagens match.”

Matchfakta kvartsfinal 3: VIK – BIK 5-3 (1-1, 2-1, 2-1)

Skottstatistik: 27-34 (10-8, 6-13, 11-13)

Första perioden 1–1, skotten 10-8

6.08 0–1 Linus Karlsson (Arvid Aronsson & Gustaf Thorell)

9.31 Utvisning BIK, lagstraff i två minuter för too many players on the ice.

15.21 1–1 Alexander Lunsjö (Joakim Hillding och Sebastian Benker)

Andra perioden 2-1, skotten 6-13

1.51 Utvisning BIK, Tor Immo utvisades i två minuter för en tripping.