Eftersnack BIK - Västerås IK 2-3 e förl (0-2, 1-0, 1-0, 0-1)
Publicerad: 2020-12-16
I kvällens eftersnack möter vi två återvändare - Gustaf Thorell som är tillbaka efter nästan en månads skadefrånvaro samt målskytten Johan Larsson som är tillbaka efter nästan ett decennium i andra lag och ligor.

Västerås IK stod för motståndet i BIK:s sista hemmamatch före julledigheten. Senast lagen möttes var faktiskt under försäsongen - i BIK:s första träningsmatch för säsongen tillika den enda innan covid 19 & karantänen slog till. Det mötet vann BIK med 2-1. BIK, fortsatt på fjärde plats i den haltande tabellen, skuggas av Västerås som har 4 poäng färre men å andra sidan tre matcher mindre spelade.

Gustaf Thorell var tillbaka på isen efter att ha genomgått hjärntrappan efter den olyckliga smällen i matchen mot Tingsryd 18/11. Johan Larsson, på korttidskontrakt till 15/1 till att börja med, förstärker en skadedrabbad backsida och gjorde sin debut i kvällens match.

Tim Juel stod i mål för hemmalaget, med Stefan Stéen som backup. Värmlänningen Emil Kruse, som tillbringade junioråren i BIK, vaktade gästernas mål.

VIK fick energi av ett tidigt ledningsmål, som gjordes av blott 17-årige debutanten Gabriel Kangas som i sitt första byte oblygt stal pucken bakom BIK-målet och avslutade både snyggt och effektivt. Med 1.24 kvar av perioden utökade Västerås sin ledning genom Jesper Johansson. Ett varsitt powerplay och flera chanser till båda lagen men perioden slutade 0–2 och känslan var att VIK var mer intensiva och bestämda i det mesta.

BIK kom ut betydligt bättre i andra perioden och reducerade till 1-2 genom Linus Karlsson, assisterad av Gustaf Thorell och Alexander Leandersson. BIK hade bud på flera mål i periodens slutskede.

7.50 in i den tredje perioden kvitterade BIK genom återvändaren Johan Larsson, assisterad av Sebastian Fakt. Då resultatet 2-2 kom att stå sig perioden ut fick bataljen avgöras i sudden death.

Väl där kändes det ganska öppet vilket lag som skulle dra det längsta strået. Det blev VIK som genom Jimmie Jansson avgjorde efter 1.46. Bonuspoängen gick därmed till Västerås.

Matchfakta med lite fler detaljer hittar den som önskar längst ned i inlägget. Vi andra beger oss ned till omklädningsrummet och lite eftersnack med två återvändare.

Gustaf Thorell var trött men nöjd efter sin återkomst efter nästan en hel månads frånvaro.

”Det var skitkul att vara tillbaka om än lite jobbigt med flåset. Det är ju det här man saknar, det var inte bara själva smällen som var jobbig utan att tvingas stå vid sidan om se dem köra varje dag. Man vill ju vara en del av det.”

Några bilder eller klipp från själva smällen har han inte sett.

”Nej, jag såg ingen vinst i att göra det. Det spelar ingen roll, känner jag.”

Fanns det någon plan för din återkomst och speltid?

”Jag vet inte men det kändes som om jag spelade mer än tillräckligt, haha. Nej, men jag är nöjd med att vara tillbaka och att det fungerade.”

”Matchen i sig, däremot, skulle vi väl ha velat ha ut mer av. Alla som såg matchen kunde nog se att Västerås flög förbi oss under den första perioden och också ledde rättvist. Men efter det tycker jag att vi tar över mer och mer och inför tredje kändes det helt öppet."

"Efter kvitteringen till 2–2 kändes det som om det kunde gå lite hur som helst även om vi givetvis tycker att vi borde ha vunnit. Det är starkt att ta igen 0–2 mot ett så pass starkt och bra lag som Västerås.”

Gustaf ledde den interna poängligan när han tvingades kliva av i november, och har fått se kedjekollegorna ’Björka’ och Linus samt Aleksi Rekonen kliva förbi. Nu noterades han direkt för en assist och hakar därmed på i tätstriden.

”De är grymt skickliga och väldigt roliga att spela tillsammans med. De drar ett tungt lass för oss och de kommer att fortsätta göra det”, berömmer han och konstaterar att det inte ligger någon prestige i vem som gör flest poäng.

En match (Västervik borta 18/12) kvar till julledigheten – hur går tankarna inför den?

”Mer vila är kanske inte vad jag längtar efter just nu, men vi spelar ju redan den 26/12 (Mora borta) så det blir väl inte så mycket ledigt. För de andra handlar det mest om att samla energi, själv får jag nog tänka mer på hur jag tar hand om kroppen. Det blir nog lite extrakörning för min del.”

Nu är vi nästan exakt halvvägs genom en väldigt speciell säsong. Hur skulle du vilja summera hösten så här långt?

”Det är svårt när tabellen är så pass haltande som den är. Men vi ligger ju med däruppe och det är positivt även om vi känner att vi har mer att ge och att vi ännu inte riktigt fått ut det. Det finns saker att jobba på även om jag tycker att vi har gjort det bra efter förutsättningarna.”

Även Johan Larsson har varit borta ett tag från Nobelhallen - i hans fall närmare bestämt nästan tio år. Även om det tyvärr bara blev en poäng för laget i återkomsten blev det för Johans del en återkomst med mersmak, inte minst som han stod för kvitteringen till 2-2 i tredje perioden.

Du såg inspirerad ut när du kom ut till spel idag, Johan!

”Ja, det är ju så roligt att få vara här igen och det kändes riktigt, riktigt bra. Så med all rätt ska jag väl se glad ut, haha.”

”Sedan var vi väl lite trevande och klena i början av matchen. De fick onödigt mycket momentum i sitt forecheckingspel där vi var lite mjuka. Den andra och tredje perioden tycker jag känns mer som ett stort steg framåt med mer av den hockey som BIK ska spela och som jag har sett när jag har följt dem på tv. Med lite medstuds tycker jag att vi hade kunnat ta tre poäng.”

Johans kvittering till 2-2 kom på en lite tillrörd situation framför VIK-målet.

”Jag hängde med (Sebastian) Fakt upp i en kontring, fick pucken bra innanför blålinjen och försökte ligga med i mitten. Jag sköt och träffade backens ena skridsko och rakade returen mot mål. Sedan vet jag inte om Lilja var på den igen, det kanske blir ändrat senare. Oavsett vilket är jag glad över att den gick in.”

Det blev ingen mjukstart i återkomsten för din del – du spelade mycket och spelade även i powerplay!

”Ja, jag är väldigt tacksam för förtroendet jag fick. Det var jättekul.”

Du har ju hållit igång på egen hand sedan den i förtid avslutade fjolårssäsongen. Hur har det varit att gå utan klubb?

”Direkt efter att förra säsongen tog slut var det väldigt svårt att motivera sig. Då var det nära att jag la av. Men ju längre sommaren gick och man har hållit igång och tränat på kände jag suget. Med alla restriktionerna har det varit svårt att få tag på is men nu har jag, som tur är, fått träna med laget i två veckor och det har betytt väldigt mycket.”

Johan och hans sambo Marie flyttade till Karlskoga redan i september. Så sent som i onsdags blev de, för första gången, föräldrar då de välkomnade en liten gosse som har fått namnet Gösta.

Är BIK och Karlskoga hemma nu?

”Jag hoppas det och det känns som det. Nu är hela vår lilla familj här och det känns jättebra.”

Matchfakta BIK – Västerås IK 2-3 e förl (0-2, 1-0, 1-0, 0-1)

Skottstatistik: 29-28 (6-11, 14-6, 8-8, 1-3)

Publik: 8 + drygt 150 soffbiljetter

Första perioden 0–2, skotten 6–11

VIK fick en bra start med både ett tidigt och sent mål var också mer resoluta i sina avslut och över lag över banan.

2.25 0-1 17-årige Gabriel Kangas, i sitt första byte i sin A-lagsdebut, jobbade till sig pucken bakom BIK-målet och avslutade både snyggt och effektivt när han tog ledningen åt sitt VIK.

6.41 Utvisning BIK, Johan Larsson 2 minuter slashing. Stolpträff för Sebastian Benker tidigt i det efterföljande numerära överläget var det närmaste gästerna kom ytterligare ett ledningsmål.

13.05 Utvisning VIK, Simon Åkerström 2 minuter holding. Flera bra avslut för BIK i spel fem mot fyra men Kruse stod väl placerad och fick god hjälp av sitt försvar.

18.46 0–2 VIK:s Jesper Johansson utökade VIK:s ledning, assisterad av kedjekamraterna Fredrik Johansson och Marcus Bergman.

Andra perioden 1–0, skotten 14-6

Bättre fart på hemmalaget i den andra perioden och ombytta roller i skottstatistiken.

2.34 1–2 Linus Karlsson spräckte hemmalagets nolla, assisterad av Gustaf Thorell och Alexander Leandersson.

Wilhelm Westlund var nära en kvittering med drygt en och en halv minut kvar av perioden och Linus Karlsson nära att göra sitt andra mål för kvällen under en forcering i slutsekunderna.

Tredje perioden 1-0, skotten 8-8

Mycket Västerås i periodinledningen. Ny stolpträff för VIK:s Sebastian Benker efter drygt 3 minuters spel. Efter det blev tredje perioden en ganska jämn tillställning där BIK kämpade sig till en kvittering.

7.50 2-2. Johan Larssons skott styrs via ben i trafiken framför målet och ställer Emil Kruse. Sebastian Fakt assisterade.

11.25 Powerplay för BIK med Västerås Fredrik Johansson utvisad i 2 minuter för delaying the game. Då Johan Larsson med 43 sekunder kvar av det numerära överläget (12.52) utvisades i 2 minuter för en interference fick så småningom istället VIK spela i numerärt överläge.

Förlängning: 0-1, skotten 1-3

Känslan inför förlängningen var att det var helt öppet vilket av lagen som skulle dra det längsta strået.

1.46 2-3 Jimmie Jansson avgjorde för sitt Västerås som därmed tog hem bonuspoängen.