BIK på besök: Nya vänner på Bråtenskolan

Publicerad:

På tisdagseftermiddagen åkte sex spelare till Bråtenskolans årskurs 5 för att prata om bland annat om språkbruk, kamratskap och gemenskap samt köra både nya och gamla lekar på skolgården under rasten.

"Vad gör du om en fiende börjar i ditt lag?"

Det var en av alla frågor på temat kamratskap, språkbruk och gemenskap som eleverna i 5A och 5B på Bråtenskolan förberett och som de besökande spelarna Gustaf Franzén, Alexander Leandersson, Arvid Aronsson, Philip Eriksén, David Lilja och Albert Lyckåsen tog sig an.

Just ordet 'fiende' var ett ord som spelarna reagerade mot då de konstaterade att bara för att man spelar i olika lag eller kanske inte är kompisar är man inte fiender. 'Fiende' är ett starkt ord och spelarna berättade om vikten av att, oavsett situation, respektera varandra och se människan bakom. De berättade också om hur man inom laget gör för att alla ska känna sig sedda, trygga och viktiga - bland annat genom att alla alltid hälsar på varandra och genom att peppa varandra och ta hand om den som inte verkar må bra.

{!A}

Vilka ord man väljer att använda när man pratar till och om varandra är också viktigt, förklarade spelarna, och betonade att ett ord som är okej för en person kanske upplevs som sårande och kränkande av någon annan.

De berättade också om situationer där det går fel - kanske då man själv blir skadad eller råkar göra någon annan spelare illa. 'Frasse' hade själv en erfarenhet av detta från säsongen, när han tvingades utgå efter en smäll mot huvudet och fick åka till sjukhuset för kontroll och tejpning av ett sår i ansiket. Han berättade att spelaren som tacklat honom direkt skickade ett sms och frågade hur det var och om de kunde träffas efter matchen. När 'Frasse' kom tillbaka till Nobelhallen väntade spelaren på honom och bad om ursäkt.

"Då måste man också kunna ta emot ursäkten och lämna det som hänt bakom sig", konstaterade 'Frasse' och frågade hur man i klassen löser konflikter när de dyker upp.

{!B}

Som alltid kom man överens om att det, trots allt, finns många likheter mellan ett elitishockeylag och en skolklass - och mycket man kan lära av varandra.

Arvid Aronsson:

"Vi i vårt lag är precis som er klass ihopsatt av någon annan. Man väljer inte sina lagkamrater eller klasskamrater och det är omöjligt att alla kommer att umgås hela tiden och vara bästa vänner. Men nu är det ni som är den här gruppen, som tillsammans måste se till att det funkar bra här och att alla trivs och mår bra. Om alla hjälps åt kommer det att bli så och för vår del innebär det att vi får lag som kan prestera bra tillsammans på isen och hos er att alla kan koncentrera sig på att lära sig det man behöver i skolan."

Efter diskussionen gick alla ut på rast tillsammans och spelarna hängde på i elevernas aktiviteter. Några spelade fotboll, andra spelade King och några spelare fick lära sig en ny lek - 15 - som såg ut att roa både barn och spelare.

"Den här får jag ta med hem till laget och föreslå som försäsongsfys", konstaterade 'Leo' mellan ruscherna.

Eftermiddagen avslutades med autografskrivning och gemensam fotografering.


Tusen tack säger vi till alla elever och personal i årskurs 5 på Bråtenskolan för att vi fick komma och hänga en eftermiddag med er!

Kommunikation, Privatmarknad och CSR Marie Angle