Träningskollen: Grispass och summering av försäsongen med fyscoachen
Publicerad: 2022-07-05
Häng med på sommarträningens sista gemensamma grispass och få en kort summering av försäsongenträningen med fyscoach Tobias Thunberg.

Idag börjar A-lagets "semester", vilket för en hockeyspelare innebär en dryg månad med träning på egen hand. Även vi på kansliet tar nu lite ledigt för att ladda batterierna och det innebär att vi generellt är lite svårare att få tag i fram till 1/8.

Torsdagen den 30 juni var det dags för det sista så kallade Grispasset, ett stentufft pass som fått sitt namn från att det verkligen kräver beslutsamhet i och med att man tar ut sig så fullständigt och måste kämpa emot såväl mjölksyra som kroppens egen instinkt. Detta denna dag dessutom i en närmast tropisk hetta.

"Jag känner ingenting!", skojar Johan Larsson när spelarna dyblöta av svett och efter några minuters pustande tagit sig samman och gör sig redo att lämna Colluseum Club efter eftermiddagens holmgång.

"Grispasset, det fruktade, har vi kört varje torsdagseftermiddag under hela sommarfysen", berättar kollegan Gustaf Franzén. "Det är tur att man vet att man får ut något bra av det."

Vi har sett spelare skynda iväg mellan sina intervaller… Klarade ni er båda från att kräkas idag?

"Ja, men det har hänt tidigare", erkänner 'Frasse'. "Alla som har suttit på en assaultbike kan nog känna igen det där, det går inte att komma undan illamåendet."

"Spyor tillhör grispasset", konstaterar Johan som dock även han fick behålla maten i matsäcken denna eftermiddag.

Grispassen kan se lite olika ut, vilket killarna tycker är bra. Främst har det handlat om assaultbike och rodd med inslag av burpees och frivändningar.

Vilka positiva effekter känner ni att ni får av grispassen?

"Framför allt handlar det om skallen, om pannbenet. Det är klart att det även ger fysiska fördelar men det är häftigt att se hur alla krigar igenom ett sånt här pass. Det är inte bara…", säger Johan. "Förra veckan körde vi intervallen om 4,5 effektiva minuter. Då är det fullt blås som gäller."

"Ja", instämmer 'Frasse'. "Det här ger effekt på många plan - det stärker gruppen, det bygger pannben och så förstås den viktiga förmågan att tåla höga nivåer av mjölksyra."


"Varje person brände idag totalt 300 kalorier, utspritt på intervaller om 50, 40, 30, 20 och 10 kalorier och så uppåt igen", förklarar Tobias Thunberg, lagets fyscoach och arkitekt bakom dagens pass (liksom alla grispass och de flesta övriga passen). "Det gäller för gruppen som cyklar på varje cykel att samarbeta och hjälpa varandra. Ju mer kraft man genererar, desto snabbare kommer man upp i kaloriantalet."

Allt som allt tog dagens grispass ungefär 40 minuter av oavbruten, intensiv cykling där spelarna enligt intervallerna ovan hoppar av och på cykeln medan kompisan trampar vidare. Som ni kan se i videon, är det inget som vem som helst fixar.

"Flera spelare har ju varit med några år nu och vet hur det funkar. Det var lite roligt efter ett annat pass för några veckor sedan när några av de nya tyckte att det var det värsta de gjort i sina liv medan spelarna som har varit här ett tag tyckte att nja, det var väl topp fem, kanske, haha."

"Sedan är inte syftet i sig att göra spelarna trötta, det finns det enklare sätt att uppnå", poängterar 'Thuna'. "När man kör hårt ska det göra smart, på ett sätt som ger det vi vill ha. Vi förbereder spelarna för att kunna fortsätta prestera trots att det sprutar runt mjölksyra i kroppen och de ska också snabbt kunna återhämta sig inför nästa byte. För att kunna göra det behöver de ha en reserv ovanpå den den optimala syreupptagningsförmågan och ovanpå själva konditionen, som i sin tur krävs för återhämtning."

"Man kan jämföra med maratonlöpare som generellt har en skyhög syreupptagningsförmåga, men som inte skulle prestera särskilt bra på en assaultbike med uppdraget att prestera så mycket som möjligt på en minut."

"Sedan tillför det förstås en dimension att de måste hjälpas åt. De älskar att tävla men också att samarbeta och det bygger även gruppen. Även om det fysiska är i fokus i övningen är samarbetet också en viktig effekt. De vet aldrig i förväg vad som ska hända på de här passen och de försöker alltid lirka fram det några dagar innan. Men jag brukar låta dem fundera, haha. Det är en del av charmen."

Näst sista passet av sommarfysen 2022 är nu avklarat, hur skulle du sammanfatta årets upplaga?

"Vi har testat av syreupptagningsförmågan och konditionen och där ser vi stora förbättringar sedan starten. Vi har även kört Bronco-testet (1200 meter) och där uppfyller alla minst riktmärket 5 minuter och några har faktiskt sänkt sig med upp emot 15 sekunder under de här åtta veckorna. 15 sekunder är mycket i den hastighet som de springer i, hade de haft en avatar av sin första tid bredvid sig när de sprang sista gången hade det varit utklassning."

Nu väntar en dryg månad med pass på egen hand där spelarna har fått instruktioner utifrån sin status, sina förutsättningar och sin målsättning.

Upplägget är i stort sett lika som vi sett tidigare år men med lite mer fokus på kondition än i fjol?

"Ja, vi har ökat på den biten ytterligare lite och de säger även själva att de känner sig starkare. Vi har tränat hårt men vi har varit noga med att hitta balansen så att vi inte istället börjar bryta ned. Där har vi gått på fingertoppskänsla och faktiskt backat av lite vid något tillfälle och tagit några lugnare dagar för att fortsätta få den uppbyggnadseffekt vi vill ha."

'Daggen' har ju varit en viktig pådrivare och ständigt i topp, ser du någon naturlig arvtagare till honom?

"Ja, kronan är väl i princip redan överlämnad till Edwin (Lindström). Han ligger väldigt högt på alla områden - spänst, kondition och så vidare. Ingen blir någonsin helt komplett man Edwin har alla bitar."

"Sedan har även de nya killarna som har kommit in visat prov på bra 'skallar'. Ta en sådan som Albin (Eriksson) som imponerat och så Måns (Krämer) som krigat på ett föredömligt sätt. Måns kommer ju från HockeyEttan, vilket brukar innebära ett steg upp träningsmässigt. Han hade det därför av naturliga skäl lite tufft inledningsvis men har tagit jättestora steg och börjar på allvar att utmana de andra. Max (Wennlund), som ju återvänt från HV71, ser ut att vara huggen ur ett granitblock, ungefär som en grekisk staty, haha. Överlag är spelarna bra tränade och vi har inte haft några skador så jag är väldigt nöjd med laget."


Vi ses väl i Nobelhallen i höst?! Här beställer du ditt serie- eller säsongskort - nu till våra bästa priser någonsin!

Kommunikation, Privatmarknad och CSR Marie Angle