Under kvällens match uppmärksammar vi i BIK Karlskoga den internationella kvinnodagen.
Detta för att hylla de kvinnor som banat väg, som med blod svett och tårar har kämpat för att kvinnor ska ha de rättigheter vi har idag men också för att lyfta fram tjejer och kvinnor i vår närhet som på olika sätt är förebilder och föregångare. Vi behöver alla se att det finns mycket kvar att göra.
Kvinnodagen föddes i Köpenhamn år 1910, och uppmärksammades första gången i Sverige år 1912. För 46 år sedan beslutade FN att 8 mars blir internationella kvinnodagen. I början var den en del av kampen för bland annat kvinnlig rösträtt men idag är den helt opolitisk. Trots stora framgångar genom åren finns det nämligen mycket kvar att kämpa för när det gäller kvinnors lika rättigheter och den ojämställdhet som råder i samhället både i Sverige och i hela världen.
Vi tar därför upp olika lokala aspekter av kvinnodagen och vikten av att uppmärksamma och involvera kvinnor inom hockeyn. Klubbchef Åsa Licke berättar mer om detta i uppsnacket inför matchen och Kvinnoföreningen mot våld finns på plats för att berätta om sin verksamhet. Dessutom presenterar vi klubbens hockeytjejer som finns på plats för att värva fler lagkamrater.
Ishockeyns värld är traditionellt väldigt präglad av män och pojkar och vi har sett många vittnesmål om hur det kan påverka kulturen inom sporten negativt och göra att andra grupper känner sig utestängda. Med deltagare med olika bakgrund, kön och olikheter generellt får vi en mer inkluderande, utvecklande miljö där man mår bättre.
Ytterligare ett faktum är att antalet utövare, ideella och publik behöver bli fler inom sporten, både generellt och i vår klubb.
Det innebär att vi måste se till att alla, oavsett vem man är, känner sig trygg, sedd, viktig och välkommen i BIK Karlskoga. Detta är en grundläggande del av vårt interna och externa värdegrundsarbete. Vi jobbar också med detta i vårt CSR-arbete, till exempel genom att bjuda in, besöka och stötta olika grupper och individer. Ett exempel på detta är att delta i Karlskoga Pride och att samarbeta med föreningar som till exempel Kvinnoföreningen mot våld, kommunen och skolorna.
Det är också viktigt att leva som man lär. På kontoret i BIK Karlskoga är idag tre av sju kvinnor, det vill säga nästan hälften.
”Detta beror inte på någon kvotering utan på kompetensen hos de anställda”, betonar klubbchef Åsa Licke. ”Vi behöver helt enkelt få in olika människor med olika bakgrund, erfarenheter och kompetenser för att kunna fortsätta att utveckla klubben och ta oss an framtiden.
”’Det blåser nya, friska vindar i BIK nu’, sa en person till mig häromdagen och det är ett bevis på att folk ser positivt på de förändringar som vi just nu är mitt uppe i”, avslutar Åsa.
Kvinnoföreningen mot våld bildades 1982 och har sedan dess drivits av kvinnor och tjejer i olika åldrar och med olika bakgrunder och erfarenheter. Föreningen är religiöst och partipolitiskt obunden.
”Då pratades det inte lika mycket om mäns våld mot kvinnor och tjejer som det gör idag”, berättar Cecilia Heikkinen, Ordförande för lokalföreningen i Karlskoga/Degerfors. ”Genom kvinnors kamp, kunskap och vilja är mäns våld mot kvinnor idag bekräftat som det största hotet mot ett jämställt och jämlikt samhälle, men också ett stort hot för kvinnors hälsa. Europarådet har därför tagit fram Istanbulkonventionen som undertecknades av Sverige år 2014. Sedan dess har granskningar gjorts av Sveriges arbete – och tyvärr har det inte blivit någon större skillnad.
Cecilia hänvisar till rapporten ’Kvinnors trygghet’ (Roks och Örebro universitet 2022) som visar att våldet ökat de senaste 20 åren, baserat på nedslående statistik:
55% av kvinnorna har utsatts för våld av en man efter sin 15-års dag.
Var tredje vecka slås en kvinna ihjäl av sin nuvarande eller tidigare man/pojkvän.
Varje dag anmäler 24 kvinnor att de blivit utsatta för våld av sin man/pojkvän.
Föreningen driver ett skyddat boende samt en öppen stödverksamhet. För kvinnor och barn i behov av skyddat boende finns 12 rum i olika storlek. Det finns rum där husdjur är välkomna samt tillgänglighetsanpassade rum. Boendet är indelat på tre olika våningsplan där boende delar kök och vardagsrum. Den förtroendevalda styrelsen leder och fördelar arbetet och såväl anställd personal som ideella jourkvinnor och jourtjejer utför det dagliga arbetet och gör att verksamheten är tillgängliga dygnets alla timmar, året runt.
”När någon placeras hos oss upprättar vi en så kallad genomförandeplan”, berättar Cecilia. ”Kvinnor och barn erbjuds stödsamtal och stöd vid myndighetskontakter. Pedagoger håller i barn -och ungdomsverksamhet tre förmiddagar i veckan. Vi arbetar ständigt med att förbättra kvalitén i vår verksamhet och arbetar enligt socialtjänstlagen. Vi är sedan 2021 upphandlade av flera kommuner i vårt närområde, men tar emot placeringar från hela Sverige.”
”Ett viktigt uppdrag är också att sprida information om mäns våld mot kvinnor, tjejer och barn. Vi anordnar öppna föreläsningar, temakvällar och liknande och kommer gärna ut till arbetsplatser. Ni kan också boka in ett studiebesök hos oss.”
Just nu letar man även efter fler tjejer som vill arbeta ideellt som jourkvinna/jourtjej i verksamheten och startar inom kort en ny utbildning. Ta kontakt via [email protected] om du vill veta mer om föreningen eller vill anmäla dig som volontär. Du kan också läsa mer om verksamheten och se kalendern på hemsidan.
Representanter finns också på plats på onsdag och du träffar dem vid deras bord bakom sittplatsläktaren.
”Internationella kvinnodagen är en viktig dag för att belysa ett av våra största folkhälsoproblem: mäns våld mot kvinnor. Ni skulle bli chockade om ni såg vad vi såg. Om ni visste hur många som är utsatta och vad de blir utsatta för. Det händer där du minst anar. Vi måste våga se och prata om våldet, om vi inte gör det kommer det aldrig bli en förändring”, avslutar Cecilia.
Den 18/2 var BIK Karlskoga Ungdoms tjejer med och skrev historia när de spelade – och vann – Värmlands allra första damjuniormatch borta mot Nor IK Queens. Och det är inte första gången som tjejerna är med och bryter ny mark – i våras blev man mästare i HV71:s första tjejcup. Lägg därtill att BIK Karlskoga hade hela sju spelare med i den senaste upplagan av TV-pucken!
Martin Thelander, som tränare för för U13 och Flickor A, märker av ett intresse för att spela hockey bland tjejerna i såväl Karlskoga som omnejd.
”Vi har sju tjejer i hockeyskolan just nu, så många har vi nog inte haft tidigare. Det gör att de kan bilda en egen liten grupp så att tjejerna får spela tillsammans. Sedan har vi ytterligare 25-30 spelare i övriga åldrar. Vi upplever att vi har en bra uppslutning här i Karlskoga, de flesta andra städerna har inte så många hockeytjejer som vi och vi är stolta över att så många vill spela här. Vi är ett tiotal tränare där Tommy Karlsson är den stora eldsjälen och otroligt viktig men vi är ett bra gäng med många engagerade ledare. Mikael Björkbacka är ansvarig för U11.
I och med att tjejerna är spridda i ålder har man, förutom en gemensam träning i veckan med mer fokus på skills, även en separat träning för de lite äldre tjejerna. Tjejerna kan även träna med killarna och några av de äldsta tjejerna har spelat A-lagshockey med Örebros lag.
U11-gänget kör poolspel där man möter lag som Kristinehamn, Färjestad och Arvika. För de lite äldre återstår nu två cuper innan säsongen är över – en repris på fjolårets cup i Jönköping 23/3 samt en i Örebro 17-18/3.
”Det är kul för tjejerna att få åka iväg och få möta motstånd från andra städer en dem vi vanligtvis möter”, konstaterar Martin.
07/08-laget förstärks ibland med några tjejer från Kristinehamn.
”KHT är duktiga på att få med tjejerna och även Hockeyalliansen är duktiga på att ordna tillfällen för tjejerna att träffas och möta varandra. Vi har bra nivå på tjejhockeyn i Värmland, från -09 och nedåt.”
Tjej- och damhockeyn i både Karlskoga, regionen och nationellt behöver bli fler för att kunna bygga på lång sikt. Förutsättningen för spets är en bra bredd och för att kunna driva ett A-lag måste påfyllningen underifrån vara stabil och konstant. En utmaning idag är att få tjejerna att fortsätta spela. Tyvärr är högstadieåldern en kritisk ålder då många slutar, dels för att tjejer fortfarande generellt inte kan leva på sin hockey, dels för att det kräver en satsning inom en idrott där det inte finns så många valmöjligheter.
”Det är viktigt för framtiden att vi får ett A-lag här i Karlskoga. Detta både för att locka små att börja men också för ge de lite äldre spelarna förebilder och något att sträva mot. Men för att nå dit behöver vi ge tjejerna möjlighet att satsa på hockeyn”, säger Martin. ”Ett NIU-gymnasium, till exempel. Där är det långt till närmsta.”
Om man som tjej är sugen på att spela hockey i BIK Karlskoga hör man bara av sig till laget via deras hemsida.
”Om man är nybörjare är det bäst att börja i Hockeyskolan, som just nu tar emot spelare föda 2014–17. Skridskåkningen är viktig och skridskoskolan ger en väldigt bra grund”, konstaterar Martin avslutningsvis. ”Äldre spelare som är redo för spel får gärna höra av sig till oss så slussar vi dem rätt.”